Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuMuseu Blau El Museu col·labora amb un documental sobre la conservació de la somereta del Montsant

El Museu col·labora amb un documental sobre la conservació de la somereta del Montsant

22 desembre 2016

El Museu col·labora amb un documental sobre la conservació de les espècies biològiques impulsat per MN consultors i Bioscicat, i amb la participació de La Fundació Eduardo Punset.

  • Fent servir una fórmula cinematogràfica pionera, barrejarà el gènere documental, històric i de ficció entrellaçant diverses històries, entre les quals es troba la vida d’Eduard Punset.
  • Per primera vegada es reivindica la protecció de les nostres espècies i ecosistemes des d’arguments científics, però també, i sobretot, emocionals.
  • L’originalitat de l’enfocament pretén portar el missatge de la conservació biològica al gran públic
  • La seva estrena està previst per a l’any 2017

Es troba en plena producció a Catalunya un documental que planteja el repte de la lluita contra la pèrdua de la riquesa biològica al segle XXI a partir de la problemàtica d’un petit insecte, endèmic del sud de Catalunya, i que està esdevenint una icona de la conservació: la “Somereta de Montsant”, Steropleurus panteli (Navás, 1899).

El projecte, que ha estat impulsat i és produït per MN Consultors i Bioscicat, compta amb la col·laboració del Museu   i el Parc Natural de Montsant. En ell adquireix una especial rellevància la implicació de l’Eduardo Punset.

This slideshow requires JavaScript.

Es tracta d’una producció que aborda una problemàtica universal des d’un cas local i concret, apel·lant a la coneguda màxima “pensa globalment, actua localment”.

El seu objectiu principal és apropar al gran públic el problema que comporta l’amenaça de la pèrdua de la nostra riquesa biològica. Per això s’ha plantejat des d’una aproximació cinematogràfica mitjançant la síntesi de diversos gèneres (històric, biogràfic, ficció, etc.) i s’ha comptat amb la participació desinteressada d’Eduard Punset, el comunicador científic probablement més autoritzat i popular dels últims anys, de qui el documental incorpora elements biogràfics de la seva infantesa, que va transcorre en la seva major part a un poble del Priorat, al peu de la serra de Montsant.

Al llarg del documental Punset desenvolupa els arguments científics que ens obliguen com a societat a actuar amb urgència davant l’actual crisi biològica, però apel·la a les motivacions emocionals, com el veritable element transformador que pot portar-nos individualment i col·lectiva a replantejar les nostres relacions amb la natura.

El film reivindica la importància de totes les espècies biològiques per petites i desconegudes que puguin ser, motiu pel qual es basa en la història de la “somereta de Montsant”, una petita criatura descoberta a finals del segle XIX i que es creia extinta. La seva història, i el seu paral·lelisme amb la de Longinos Navàs, el jesuïta que fou el seu descobridor i que caigué també en l’oblit tot i ser un dels entomòlegs més excel·lents del seu temps a Europa, serveixen per posar en relleu els valors de les ciències de la vida.

La seva estrena està prevista per a l’any 2017.