Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuTipus MCNB Abellaïta

Abellaïta

5 abril 2023

Continuem amb els exemplars #Tipus del Museu:

L’abellaïta és la primera nova espècie mineral descoberta a Catalunya. Les primeres mostres es van trobar l’any 2010 a la mina Eureka (Castell-Estaó, La Torre de Cabdella, Lleida) i va ser aprovada com a nou mineral el 2015 per la International Mineralogical Association (IMA).

Rep el nom en honor al seu descobridor, el mineralogista i gemmòleg Joan Abella i Creus (Sabadell, 1968). La caracterització del mineral va ser realitzada per un grup interdisciplinari d’investigadors catalans liderats pel Dr. Jordi Ibáñez Insa de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC).

L’abellaïta és un carbonat bàsic de sodi i plom – NaPb2(CO3)2(OH) – incolor i que forma cristalls laminars microscòpics (<0,03 mm), hexagonals i amb una intensa lluïssor nacrada. Precipita a les parets de la mina Eureka a partir de les aigües meteòriques i es pot formar en un interval de temps extremadament curt a escala geològica, inferior a 40 anys.

L’exemplar tipus amb el que es va definir l’espècie forma part de la col·lecció de mineralogia del Museu  i té el número de registre ” MGB-26350“. El podeu veure a l’exposició permanent del Museu al Parc del Fòrum.

Cristalls hexagonals d’abellaïta. Imatge de microscopi electrònic de rastreig. © Jordi Ibáñez

Més informació: https://blog.museuciencies.cat/2016/04/abellaita-la-1a-especie-mineral-descrita-a-catalunya/