Presentació
L’exposició (In)visibles i (O)cultes és una exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Neix de l’interès i la necessitat del Museu de fer visibles les dones en diversos àmbits, en aquest cas el de la Ciència. La seva inauguració va tenir lloc el 15 de maig de 2021 a la seu del Museu al Fòrum.
Amb l’objectiu que el coneixement arribi al major nombre de persones, el Museu ofereix aquesta exposició en la seva versió itinerant que podrà descarregar-se de forma gratuïta i adaptar-se segons les necessitats de cada espai.
L’exposició recupera la vida de vint-i-quatre científiques que, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, relegades o directament esborrades de la història de la ciència.
Amb un llenguatge inclusiu i textos adaptats a lectura fàcil, està disponible en una versió bilingüe (català-castellà) i en una altra versió en castellà.
Les dones científiques protagonistes són les següents:
- Peseshet (2400 aC, Egipte)
- Tapputi Belatekallim (1200 aC, Mesopotàmia)
- Agnódice (s.IV aC, Atenes, Grècia)
- Aglaonice (s.II – I aC, Tessàlia)
- Maria la Jueva (s. I – II dC, Alexandria)
- Trotula de Salern (1110 – 1160, Itàlia)
- Francesca de Barcelona (s. XIV, Barcelona)
- Maria Sibylla Merian (1647 – 1717 Alemanya)
- Maria Winkelmann (1670 – 1720, Alemanya)
- Wang Zhenyi (1768 – 1797, Xina)
- Blanca Catalán de Ocón (1860 – 1904, Calatayud)
- Nettie Stevens (1861 – 1912, EUA)
- Henrietta Leavitt (1868 – 1921, EUA)
- Alice Guy (1873 – 1968, França)
- Lise Meitner (1878 – 1968, Àustria)
- Bertha Lutz (1894 – 1976, Brasil)
- Cecilia Payne (1900 – 1979, Gran Bretanya)
- Chien-Shiung Wu (1912 i 1997, Xina)
- Katherine Johnson (1918 – 2020, EUA)
- Rosalind Franklin (1920 – 1958, Gran Bretanya)
- Esther Zimmer Lederberg (1922 – 2006, EUA)
- Valentina Vladímirovna Tereshkova (1937 Unió Soviètica)
- Nergis Mavalvala (1968, Pakistan)
- Jess Wade (1988, Gran Bretanya)
Característiques
L’exposició descarregable consta d’un total de 26 plafons. 24 corresponen a cadascuna de les dones protagonistes (s’enviaran numerats) amb imatges, fotografies i un text amb la trajectòria relativa a cadascuna d’elles. Completen l’exposició, un plafó amb el títol i la introducció més un altre plafó final amb un epíleg i els crèdits de l’exposició.
Cada plafó de l’arxiu permet una ampliació màxima de 0,80 metres d’ample i 2 d’alt, encara que podran adaptar-se a mesures inferiors depenent de les necessitats espaials d’on es presenti.
Es facilitarà l’adreça web de la pel·lícula d’Alice Guy: Les résultats du feminisme (1906), de 7 minuts de durada. En el cas que l’entitat decideixi la seva projecció s’enviarà el text de la cartel·la.
Per als crèdits de l’autoria de les imatges i fotografies que apareixen en l’exposició, es facilitarà un codi QR o bé el llistat complet perquè l’entitat receptora opti per imprimir-lo o generar el seu propi codi QR.
Fes un cop d’ull a l’exposició descarregable:
Qui pot sol·licitar-la?
L’exposició la poden sol·licitar de forma gratuïta centres educatius, associacions, institucions culturals i qualsevol entitat que tingui entre els seus objectius la divulgació de coneixement. Sempre que facin ús d’ella sense ànim de lucre.
Com sol·licitar l’exposició?
L’entitat interessada haurà d’emplenar el formulari de més a baix. Si es compleixen els requisits bàsics s’enviarà l’arxiu de l’exposició, de manera que l’entitat pugui descarregar-la i produir-la en el suport i mesures que cregui més oportú, adaptant-la al seu espai i necessitats.
Condicions
L’entitat receptora ha de complir una sèrie de condicions:
- L’accés a l’exposició sempre serà gratuït.
- S’hi han d’incloure els crèdits de les autories de les fotografies i imatges de l’exposició. Bé en format imprès o mitjançant un codi QR.
- No podran manipular-se els continguts (textos, fotografies, imatges) sense l’aprovació de l’MCNB.
- En el cas que l’entitat receptora decideixi ampliar d’alguna manera l’exposició, haurà de comunicar-ho a l’MCNB.
Difusió:
- L’entitat sol·licitant serà la responsable de difondre l’exposició en el seu àmbit d’actuació, indicant sempre que es tracta d’una producció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
- Per a la seva difusió en xarxes socials es recomana utilitzar el Hashtag: #InvisiblesIOcultes.
Al finalitzar l’estada l’entitat receptora haurà d’enviar dades referents a la repercussió a la premsa i el nombre de persones que han visitat l’exposició.