Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuEl llibre del mes Algo, ahí fuera

Algo, ahí fuera

26 gener 2021

Aquest mes des del Centre de Documentació ens recomanen:

Arpaia, Bruno. Algo, ahí fuera. Madrid: Alianza, 2016. 215 p. ISBN : 978-84-9104-500-7

Una columna de centenars d’homes, dones i infants, bruts, famolencs, assedegats, avança a peu penosament per camins i carreteres secundàries des del sud d’Itàlia, creuant paratges desèrtics i poblacions enrunades, amb el propòsit d’arribar a algun país escandinau. Han pagat una fortuna a una empresa privada perquè els protegeixi durant la travessia.

Aquest és l’escenari de la novel·la que recomanem aquest mes, una de la vintena sobre ficció climàtica que hem adquirit recentment. Estem parlant d’un gènere literari (i cinematogràfic també) relativament nou que recrea, en clau de distòpia, situacions apocalíptiques i societats abocades a l’extermini a causa de la crisi climàtica i la perversió del capitalisme.

Per escriure aquesta novel·la l’autor ha consultat els informes de l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) i de l’European Environment Agency. Així doncs, podem dir que el que narra és fruit de la imaginació? Què hi ha de predicció?

Llegiu-la. Per descobrir què s’amaga rere el títol, què és allò que sabem que hi és però que els nostres sentits no perceben? Llegiu-la per comprovar fins a quin punt, en mig del remolí de destrucció, sura i preval la humanitat dels protagonistes.