Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Animalarium

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Des del 22 de febrer fins l'1 de setembre de 2013

Visitan's ExposicionsExposicions temporalsAnteriors Animalarium

  • Presentació
  • El públic comenta

Aquesta mostra està constituïda per trenta escultures d’animals creades a partir d’objectes en desús que l’autor, Miquel Aparici, recupera de fàbriques abandonades, fires de brocanters o desballestaments. Les escultures es completen amb vuit quadres, també sobre animals, que l’autor dibuixa amb una cullera com a pinzell i amb el cafè i el sucre talment fossin pintura.

L’exposició, un repte per a la imaginació

On normalment veuríem unes alicates, Aparici ens diu que també hi podem veure un gall, on veuríem un ganivet, l’autor ens suggereix que observem un tucà. Els animals d’Aparici sempre carreguen amb una història personal, la dels objectes que els formen. De fet, les cames de l’escultura de la girafa són les reixes de l’antic Banc d’Espanya de Plaça de Catalunya, el seu cos és el braser d’una castanyera i el seu coll, un got de mesura que es feia servir per anar a comprar a la bodega o la lleteria. La girafa de dos metres d’alçada, és una de les dues peces de gran format, que juntament amb el mosquit es poden veure a l’exposició.

Els animals d’Aparici han seguit una evolució ben diferent dels animals naturalitzats que es poden veure a «Planeta Vida», l’exposició de referència del Museu. Aparici no crea a partir de fotografies sinó a partir del seu record i el resultat és l’univers “Animalarium”, una mena de zoo imaginari que desprèn enginy, tendresa i sentit de l’ humor.

Ara l’univers “Animalarium” tindrà un espai al Museu Blau on l’autor assegura que sempre havia volgut exposar: “és el lloc més natural per ensenyar la meva obra, d’alguna manera representa tot allò que m’interessa”.

L’artista

Miquel Aparici (Barcelona, 1963) va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana de Barcelona i actualment és el director artístic de la revista satírica “El jueves”, una activitat que compagina amb la creació d’escultures i quadres sobre animals. Aparici reconeix que sempre havia volgut unir les seves dues passions: la biologia i l’art. “Quan vaig acabar l’institut volia fer biologia o disseny, i finalment vaig entrar a l’escola La Massana però amb els anys he pogut recuperar el meu interès pels animals”, assegura l’autor.

Tot va començar durant un estiu a Formentera quan va dibuixar una sargantana amb taques de cafè i una cullera per pinzell. Era l’any 2000 i va aconseguir exposar a galeries de tot el món com Nova York i Alemanya. Uns anys després va decidir afrontar un nou repte, volia passar els seus dibuixos a les tres dimensions, crear escultures d’animals amb filferro o d’objectes en desús. Des de llavors ja ha construït unes 350 escultures d’animals de tota classe, des d’un elefant a mida natural a petits insectes.

Aparici no copia un animal a partir d’una fotografia sinó que el crea a partir del seu record, el resultat és l’univers “Animalarium”, un grup d’animals que desprenen enginy i sentit de l’ humor. Els animals d’Aparici ja han visitat galeries de Barcelona (Renè Metras, Jordi Barnadas, Loft, Llucià Homs, Montcada, Art Windows, Victor Lope) i de tot el món (Espanya, Alemanya, Itàlia i Estats Units).

Documents que us poden interessar

Dates:
Des del 22 de febrer fins l'1 de setembre de 2013
Lloc:
Espai Ciència i més