Saltar al contingut

Comunicació Premi NAT

Premi NAT

El Premi Nat, promogut pel Museu per commemorar el seu 140è aniversari, és una distinció honorífica que vol premiar les persones o les institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals. Així doncs, els guardonats són persones i institucions que han esdevingut referents per la seva manera de mirar i explicar la natura, perquè han impulsat vocacions en totes les disciplines de les ciències naturals i perquè han contribuït de forma molt destacada a la conservació de la natura. El Premi Nat consisteix en un premi i en una menció d’honor, que s’atorgaran anualment  a persones o institucions d’àmbit local i internacional que rebran com a guardó una peça especialment dissenyada pel prestigiós escultor Antoni Llena.

Hereu de 140 anys de trajectòria científica i naturalista, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona està especialment compromès amb la conservació de la natura i implicat en els esforços locals i internacionals per conservar, estudiar i divulgar la biodiversitat i la geodiversitat. Amb el Premi Nat, el Museu es proposa potenciar la divulgació de les ciències naturals en un context de crisi mediambiental en què calen més esforços que mai per obrir noves perspectives que connectin les ciències naturals amb la ciutadania. «Coneixes l’abast dels límits. Només una Terra, només una vida» són els versos del poeta i gestor cultural Jordi Carrió inscrits en el trofeu que reben els premiats i que expressen el compromís del Museu amb la sostenibilitat del planeta.

Guardonats Premi Nat 2018

En la primera edició i presentació del Premi Nat, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona atorga el Premi Nat 2018 a Frans de Waal i la Menció d’Honor Nat a Roser Nos. Així mateix, el Museu ha determinat de concedir un Premi Nat extraordinari a la trajectòria professional al gran divulgador David Attenborough.

  • Premi Nat 2018
    Dr. Frans de Waal, biòleg, primatòleg i escriptor, per la nova mirada que ofereix sobre l’evolució del comportament animal en establir un paral·lelisme entre la conducta dels primats i la dels éssers humans en aspectes com la política, l’empatia o la moralitat i la justícia en les societats humanes.
  • Menció d’Honor Nat 2018
    Roser Nos Ronchera, biòloga, per la gran tasca científica, divulgativa i formativa que va dur a terme a Barcelona i, especialment, pel gran repte que va assumir de reconnectar el Museu de Zoologia —que va dirigir entre 1978 i 1989— amb els ciutadans de Barcelona a través d’un ambiciós programa d’activitats i exposicions temporals que va capgirar la manera d’aproximar les ciències naturals al públic.
  • Premi Nat extraordinari a la trajectòria professional 2018
    Sir David Attenborough, científic, escriptor i naturalista, per ser pioner en la realització de documentals sobre la natura i el comportament animal, i per oferir una nova mirada i interpretació del nostre planeta que ha influït en la seva conservació i ha inspirat vocacions científiques.

En les properes edicions del Premi Nat, es constituirà un jurat format per prestigiosos especialistes en el camp de la divulgació, amb representació de les diferents disciplines de les ciències naturals. Les bases es publicaran properament en el web del Museu.

Entrega de premis

La cerimònia d’entrega del primer Premi NAT tindrà lloc l’11 de juny de 2018 per la tarda. Aquest acte no està obert al públic en general.

L’alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona, Ada Colau i Ballano, lliurarà el Premi Nat  2018. L’acte, conduït per la periodista de TV3, Lídia Heredia i la directora del Museu, Anna Omedes,  comptarà amb la conferència de Frans de Waal  “Som prou intel·ligents per saber com són d’intel·ligents els animals?”  i  inclourà el passi del vídeo de l’entrega del premi a David Attenborough.