Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuLlibres rars i curiosos Un mapa soviètic

Un mapa soviètic

31 octubre 2023

A la Cartoteca del Museu hi tenim majoritàriament mapes geològics, topogràfics i geogràfics. Però n’hi ha també alguns d’altres tipus, com aquest que avui us mostrem.

Es tracta d’un mapa zoogeogràfic del món a escala 1:20.000.000 dividit en 4 fulls de 63×98 cm impresos en color.

No és rar que en una institució dedicada a les ciències naturals i molt especialment a la zoologia s’hi conservi un mapa que mostra la distribució de la fauna arreu del món. El que fa que aquest document esdevingui curiós, és que va ser editat a Minsk per la Direcció per a la Geodèsia i Cartografia del Ministeri de Geologia i Protecció del Subsòl de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques l’any 1955 (!)

En una frase de la informació escrita en alfabet ciríl·lic se n’especifica la finalitat didàctica, adreçada a l’ensenyament secundari.

No sabem quan va arribar al Museu ni com, però atès l’estat de conservació, un xic precari, i coneixent la història de la Biblioteca, intuïm que no va ser comprat, sinó que molt probablement algun tècnic del Museu el va portar d’un viatge a la URSS (certament complicat durant les dècades dels 50 i 60 del segle passat), o bé va ser tramès des d’allà per algun col·lega seu. Aprofitant l’avinentesa fem des d’aquí una crida per obtenir pistes sobre la seva procedència.

Un altre fet que ens duu a considerar rar aquest mapa és que no es troba en cap altra biblioteca de l’Estat Espanyol.