Del 13 al 22 de novembre se celebra a Catalunya la 20a Setmana de la Ciència.
Es tracta d’un programa coordinat d’activitats de divulgació científica, conferències, tallers, exposicions, jocs, jornades de portes obertes, concursos…que pretèn apropar la recerca i la ciència a tots els ciutadans.
Els temes centrals de l’edició d’enguany són la llum i els sòls amb motiu de la celebració, aquest 2015, de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
El Museu participa en aquest esdeveniment amb la organització d’un seguit d’activitats especials per a totes les edats:
Activitats adreçades a públic escolar i a estudiants d’ESO, Batxillerat o Formació professional:
Museu Blau:
- Niu Antàrtic, comença el viatge! : Us atreviu a viatjar a l’Antàrtida? Què hi posaríeu a la maleta? Què hi trobarem un cop siguem allà? Com sona l’Antàrtida? Si ho voleu viure, el vaixell NIUviu sarpa durant la Setmana de la Ciència.
- Com ser peix i no enfonsar-se: Un cos dens tendeix a enfonsar-se, i un lleuger flota… Quins mecanismes han desenvolupat els peixos per poder navegar per l’aigua? Com regular la flotabilitat? Experimentar, treure conclusions…
- Pangèica: Qui ha passat per aquí? Què pot ser aquesta mena de polsim? Activitat d’observació lliure de mostres reals, orientada per una educadora, per identificar elements i resoldre un seguit de reptes naturalistes.
- Roques amunt!: Com podem explicar els curiosos plecs del Montsec? Què hi fa una muntanya de sal a Cardona? A partir del treball en grups, interpretarem i reproduirem diferents formes geològiques. I observarem i estudiarem roques, a partir de mostres de mà i maquetes de relleu, descobrint que són evidències de la història geològica.
- La recerca al nostre abast!: La recerca, ben plantejada, és a l’abast de tothom. Veurem els passos que cal seguir per plantejar i fer una recerca rigorosa a través d’un exemple pràctic i real dut a terme per joves d’arreu de l’Estat: l’estudi i el seguiment d’una població de micromamífers al Pirineu Català. Observarem alguna de les tècniques i dels mètodes bàsics del treball de camp.
Jardí Botànic:
- De peus a terra : De la mateixa manera que les plantes tenen morfologies diferents, també tenen necessitats diferents. En aquesta activitat ens endinsarem en el sòl i n’experimentarem les característiques de textura i acidesa per veure com es relaciona amb els diferents tipus de plantes.
- Salvadoriana, recuperant un tresor perdut : Quins tresors amaga la col·lecció Salvador? Quines històries explica cada un dels objectes? Ajudeu-nos a descobrir-ho a partir de les pistes amagades al llarg de quasi 400 anys al patrimoni de la col·lecció Salvador. Ens endinsarem a les entranyes d’una apotecaria del 1700, tot coneixent les vivències d’una família de naturalistes que ha deixat empremta fins als nostres dies. Podrem recórrer, a través de la curiositat, la història de la ciència a la ciutat de Barcelona.
- Salvadoriana. La història de la ciència dins un gabinet naturalista: Què podia moure els naturalistes a crear les primeres sales de les meravelles? Quins tresors amaga la col·lecció Salvador? Quines històries explica cadascun dels objectes? Ens endinsarem en les entranyes d’una apotecaria de l’any 1700 i coneixerem les vivències d’una família de naturalistes que ha deixat empremta fins als nostres dies. Podrem recórrer, a través de la curiositat, la història de la ciència a la ciutat de Barcelona.
Activitats adreçades al públic general:
- Jornada de Portes Obertes al Museu Blau i al Jardí Botànic: Cap de setmana 21-22 de novembre. A més a més es portaran a terme diferents activitats al Jardí Botànic.
Totes les activitats són gratuïtes però cal inscriure’s prèviament al telèfon 93 256 22 20 (de dilluns a divendres, de 10 a 13 h) o al correu electrònic activmuseuciencies@bcn.cat.
T’hi esperem!