Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuMuseu de Ciències Naturals de Barcelona La primera edició del Premi Nat de divulgació de les ciències naturals distingeix el gran primatòleg, Frans de Waal

La primera edició del Premi Nat de divulgació de les ciències naturals distingeix el gran primatòleg, Frans de Waal

12 juny 2018

  • El Premi Nat, que commemora el 140è aniversari de la fundació del Museu, és una distinció honorífica que premia persones o institucions que han aportat una nova mirada en la divulgació de les ciències naturals.
  • Frans de Waal guanya el Premi Nat; Roser Nos, rep, a títol pòstum, la Menció d’Honor NAT i, David Attenborough, obté un Premi Nat extraordinari a la trajectòria professional.

L’alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona, Ada Colau i Ballano, va lliurar ahir a la tarda el  Premi Nat 2018 a Frans de Waal a la sala d’actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona al parc del Fòrum.  Lídia Heredia, periodista i presentadora de TV3,  va conduir l’acte que va comptar amb el passi del vídeo del lliurament del Premi Nat a la trajectòria professional a David Attenborough que no va poder ser present a l’acte. Un cop acabat l’acte de lliurament, Frans de Waal, Premi Nat 2018, va impartir la conferència  Som prou intel·ligents per saber com són d’intel·ligents els animals?.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona lliura el Premi Nat a Frans de Waal, conjuntament amb Anna Omedes, directora del Museu

El professor Frans de Waal ens va oferir una visió general sobre els mètodes utilitzats per estudiar la intel·ligència els animals i de les troballes més destacades. Es va centrar molt en primats i elefants, però també ens va ensenyar que els pops, els còrvids, els cetacis i els peixos tenen intel·ligència i més consciència del que suposem. Una nova ciència, la cognició evolutiva, serveix per comprendre que els aspectes mentals també lliguen totes les espècies. I que conèixer aquesta característica dels animals, permet conèixer millor, també, els processos mentals de l’espècie humana. Perquè la intel·ligència dels humans no és més que una varietat més de les intel·ligències que podem veure en el món animal.

El Premi NAT

El Premi Nat, promogut pel Museu per commemorar el seu 140è aniversari, és una distinció honorífica que vol premiar les persones o les institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals. Així doncs, els guardonats són persones i institucions que han esdevingut referents per la seva manera de mirar i explicar la natura, perquè han impulsat vocacions en totes les disciplines de les ciències naturals i perquè han contribuït de forma molt destacada a la conservació de la natura. El Premi Nat consisteix en un premi i en una menció d’honor, que s’atorgaran anualment  a persones o institucions d’àmbit local i internacional que rebran com a guardó una peça especialment dissenyada pel prestigiós escultor Antoni Llena.

Hereu de 140 anys de trajectòria científica i naturalista, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona està especialment compromès amb la conservació de la natura i implicat en els esforços locals i internacionals per conservar, estudiar i divulgar la biodiversitat i la geodiversitat. Amb el Premi Nat, el Museu es proposa potenciar la divulgació de les ciències naturals en un context de crisi mediambiental en què calen més esforços que mai per obrir noves perspectives que connectin les ciències naturals amb la ciutadania. «Coneixes l’abast dels límits. Només una Terra, només una vida» són els versos del poeta i gestor cultural Jordi Carrió inscrits en el trofeu que reben els premiats i que expressen el compromís del Museu amb la sostenibilitat del planeta.

Guardonats Premi Nat 2018

En la primera edició i presentació del Premi Nat, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona atorga el Premi Nat 2018 a Frans de Waal i la Menció d’Honor Nat a Roser Nos. Així mateix, el Museu ha determinat de concedir un Premi Nat extraordinari a la trajectòria professional al gran divulgador David Attenborough.

Premi Nat 2018

Dr. Frans de Waal, biòleg, primatòleg i escriptor, per la nova mirada que ofereix sobre l’evolució del comportament animal en establir un paral·lelisme entre la conducta dels primats i la dels éssers humans en aspectes com la política, l’empatia o la moralitat i la justícia en les societats humanes.

Menció d’Honor Nat 2018

Roser Nos Ronchera, biòloga, per la gran tasca científica, divulgativa i formativa que va dur a terme a Barcelona i, especialment, pel gran repte que va assumir de reconnectar el Museu de Zoologia —que va dirigir entre 1978 i 1989— amb els ciutadans de Barcelona a través d’un ambiciós programa d’activitats i exposicions temporals que va capgirar la manera d’aproximar les ciències naturals al públic.

Premi Nat extraordinari a la trajectòria professional 2018

Sir David Attenborough, científic, escriptor i naturalista, per ser pioner en la realització de documentals sobre la natura i el comportament animal, i per oferir una nova mirada i interpretació del nostre planeta que ha influït en la seva conservació i ha inspirat vocacions científiques.

En les properes edicions del Premi Nat, es constituirà un jurat format per prestigiosos especialistes en el camp de la divulgació, amb representació de les diferents disciplines de les ciències naturals. Les bases es publicaran properament en el web del Museu.

Més informació: Dossier de premsa Premis NAT