“Salvadoriana” pretén mostrar un tresor del patrimoni científic de Barcelona que cal redescobrir perquè ha estat amagat al públic durant molt de temps: el gabinet de curiositats de la natura reunit per diverses generacions de la família Salvador a la rebotiga de la seva farmàcia del carrer Ample de la ciutat de Barcelona.
Els gabinets de curiositats dels segles XVII i XVIII estaven formats principalment per elements dels tres regnes del món natural (mineral, vegetal i animal) identificats, etiquetats i classificats sistemàticament. La col·lecció, nascuda de la curiositat i de la passió per atresorar, però també d’una voluntat de recerca científica, pretenia contribuir a comprendre millor la natura i el seu funcionament. I això també incloïa objectes extraordinaris (exòtics, meravellosos, estranys o inusuals) tant naturals com artificials, perquè exercien una forta fascinació en tots els interessats pel coneixement i imbuïts de curiositat científica.
Però “Salvadoriana” no es vol quedar tan sols en aquesta missió de “mostrar un tresor” pràcticament desconegut fins ara, sinó aprofitar l’ocasió per assolir tres objectius més: presentar de forma atractiva la cultura científica de la Barcelona de l’època, mostrar la seva connexió amb la ciència europea del moment i explicar els fonaments materials i intel·lectuals sobre els quals es construïa el coneixement científic de la natura en aquells temps.
L’exposició no pretén, però, presentar una visió única i inequívoca d’aquests tres aspectes. No es tracta de guiar als visitants cap a una resposta “correcta” sobre el significat d’aquesta classe de col·leccions sinó que, ben al contrari, intenta que el visitant pugui interactuar amb alguns dels objectes i amb els diferents recursos expositius per tal de fer-se la seva pròpia idea sobre què era i quines activitats estaven associades a aquests gabinets de curiositats de la natura.
L’entrada a l’exposició temporal “Salvadoriana” inclou la visita a l’exposició permanent del Jardí Botànic de Barcelona.