Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Pàgines vives

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Des del 20 de març al 28 de setembre de 2014

Visitan's ExposicionsExposicions temporalsAnteriors Pàgines vives

 • Presentació
 • Premsa

Un viatge per la història de la vida en una selecció de llibres mòbils i desplegables, alguns de més de cent anys d’antiguitat.

Els llibres més antics que es coneixen amb artificis mecànics estan vinculats a la ciència i específicament a l’astronomia i l’anatomia, les primeres disciplines que van explorar les possibilitats de la papiroflèxia per dotar de volum, moviment i profunditat les imatges planes d’un llibre.

This slideshow requires JavaScript.

“Pàgines vives” mostra una selecció de 80 exemplars, agrupats en 13 capítols que es plantegen com un viatge evolutiu de la vida al nostre planeta: s’inicia a l’Univers, explora la Terra i recorre totes les espècies animals, des d’insectes fins a mamífers, per acabar en el cos i la ment humans. Aquests volums procedeixen de la col·lecció particular de referència d’Ana María Ortega Palacios i Álvaro Gutiérrez Baños que han atresorat  2.000 exemplars d’aquestes característiques durant els últims 20 anys.

Acompanyen els volums, un audiovisual i panells explicatius que ens acosten a la història i a les diverses tipologies d’aquests formats bibliogràfics no convencionals que reben denominacions molt diverses: llibres desplegables, mòbils, vius, animats, tridimensionals o pop-up. A més de l’escriptor i l’il·lustrador, aquests exemplars són signats per l’enginyer de paper, el responsable de concebre els mecanismes de papiroflèxia necessaris perquè els dibuixos adquireixin moviment i volum, des d’una senzilla solapa que oculta una imatge fins a increïbles arquitectures de paper.

“Pàgines vives” convida a fer un recorregut per la història de la vida a través de llibres desplegables de ciència de totes les èpoques que avui s’associen amb el món infantil però que van néixer fa segles en estreta relació amb la ciència.

 

Documents que us poden interessar

 • El Periódico de Catalunya

  Article

  20140418

 • Btv a la carta

  Video

  20140320

Dates:
Des del 20 de març al 28 de setembre de 2014
Lloc:
Espai Ciència i més
Horari:
Dins l'horari del Museu Blau
Preu:
Entrada gratuïta