Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Regne Vegetal

Jardi Botanic Des del 21 d'abril del 2013 fins al 2 de febrer del 2014

Visitan's ExposicionsExposicions temporalsAnteriors El Regne Vegetal

El món fotogràfic de Paul den Hollander (1950 Breda, Holanda) troba la font d’inspiració en la natura, en les col·leccions dels museus, a l’interior d’un jardí, en l’experimentació permanent. És fotògraf i jardiner i diu d’ell mateix que no sap què és primer en la seva experiència vital, si la jardineria o la fotografia. En la seva obra cerca de manera permanent la bellesa, sempre lligada al misteri i a la força vital, a la vida i la mort, a la foscor i la llum, en la infinita gamma de colors que canvia amb els dies i les estacions. Paul den Hollander té aquesta faceta d’artista contemplatiu, però prové d’una important tradició de fotògraf documental.

This slideshow requires JavaScript.

En aquesta mostra, estructurada en tres àmbits, ens proposa tres mirades diferents a la natura a partir de les sèries “Voyage botanique, 1992-1994”, “Metamorphosis, 200-2007” i “The Luminous Garden, 2010-2011”.

Voyage botanique, 1992-1994

Durant l’estada a Barcelona per participar en la mostra col·lectiva “Musa Museu”, al Palau de la Virreina, l’any 1992, Paul den Hollander descobreix el Gabinet Salvador i, inspirat per l’herbari del segle XVII, inicia un periple per tot Europa que el porta a resseguir les principals col·leccions semblants a les que fonamenten la Philosophia botanica de Linné (1751): Amsterdam, París, Ginebra. Imatges obtingudes dels herbaris coetanis de Linné, emmarcats per l’herbari Salvador, constitueixen la seva publicació Voyage botanique (Breda,1997).

Metamorphosis, 2004-2007

La inspiració en el jardí és una tradició comuna en molts fotògrafs cèlebres. En aquesta sèrie d’obres, Paul den Hollander escruta el seu entorn vegetal més proper. Inspirada completament en el seu jardí, juga amb dos paràmetres inherents a la fotografia: el moviment i la difuminació. A les imatges d’aquesta sèrie, una planta misteriosa, que s’insinua entre taques de color, descriu la seva troballa i el seu moment creatiu, necessàriament breu i efímer, però capturat per a la nostra mirada gràcies a la càmera experta i al domini precís de l’obturador.

The Luminous Garden, 2010-2011

En aquesta sèrie de treballs el fotògraf combina parts de plantes amb camps electromagnètics per mostrar una realitat desconeguda de les flors, que hi responen amb patrons de llum propis i singulars. Les imatges obtingudes a través d’aquests intercanvis d’energia trenquen amb la manera tradicional d’observar el món físic. És una aventura de consciència i de percepció. Paul den Hollander crea una experiència de “realitat” mai vista, filtrada pels instruments científics i per la intervenció artística. Però tal vegada allò que observa té relació amb el descobriment recent que alguns pol·linitzadors detecten camps elèctrics imperceptibles per a nosaltres a les flors que visiten. Una vegada més, la sensibilitat de l’artista s’avança a la descoberta científica.

Documents que us poden interessar

Dates:
Des del 21 d'abril del 2013 fins al 2 de febrer del 2014
Lloc:
Sala polivalent de l'Insitut Botànic, Jardí Botànic de Barcelona