Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Criquet femení amb orgull

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Del 20/10/2016- 09/01/2017

Visitan's ExposicionsExposicions temporals Criquet femení amb orgull

Una imatge és la millor manera de representar la realitat i és per això que el projecte fotogràfic Criquet femení amb orgull utilitza la fotografia com a eina per mostrar l’experiència duta a terme amb un grup de noies del barri del Besòs Maresme sota el paraigües del projecte Ma’isah.

Una exposició fotogràfica sobre el primer equip de criquet femení de l’Estat espanyol format per 12 noies musulmanes

No només es vol donar a conèixer l’equip, ja que és pioner a l’Estat espanyol pel que fa a les seves característiques, sinó que també es vol recompensar l’esforç i la constància de les joves per arribar fins aquí, visualitzar la seva trajectòria pel pas del projecte, els seus interessos i el significat que per elles té tot aquest procés.

A través de la seixantena de fotografies podeu veure els dos eixos vertebradors d’aquesta exposició; per una banda, el procés grupal de les noies en els seus entrenaments setmanals durant els últims mesos i, per l’altra, la representació individual de cada una de les noies en què ensenyen els seus hobbies i aficions més enllà del criquet.

Preparant l’exposició també aprenem

El procés fotogràfic s’ha anat cultivant des del mes de febrer, durant 6 mesos, amb la col·laboració de les mateixes joves que han estat partícips de tot el procés, des del disseny, fins a l’execució. Han participat en la selecció de les fotografies, el format de l’exposició i el disseny de la història de les seves fotografies. Tot això amb el suport del germà d’una de les noies, que, en la seva faceta de fotògraf amateur, ha volgut participar voluntàriament per ajudar les noies a explicar la seva experiència.

This slideshow requires JavaScript.

Quan neix l’equip?

El projecte té el seu origen l’any 2012 amb el nom d’Espai de trobada i s’inicia com una prova pilot destinada a noies d’entre 13 i 21 anys d’origen pakistanès amb l’objectiu inicial de potenciar l’aprenentatge de la llengua catalana fora de l’espai reglat. Es tracta d’un espai exclusivament femení destinat a aquest col·lectiu, fins ara invisibilitzat, ja que algunes de les noies d’aquest col·lectiu no realitzen gaires activitats fora del circuit casa-institut-casa.

És en aquest mateix espai de trobada i a partir d’una demanda de les mateixes noies quan, a finals del 2012, sorgeix la idea de crear l’equip de criquet femení. En aquell moment existia l’equip de criquet masculí del barri format per nois pakistanesos; alguns d’ells eren germans de les noies de l’espai de trobada. Elles, com els nois del barri, volien fer esport, però havia de ser en un espai no mixt.

Aquest espai esportiu té l’objectiu d’oferir un espai diferent, d’oci i lleure, i de fomentar la pràctica esportiva entre les joves pakistaneses, tot i que és un espai obert a totes les joves del barri independentment del seu origen.

A través dels entrenaments es fomenten aspectes com: les relacions de respecte, el funcionament grupal cohesionat, un lideratge variat i democràtic (ja que cada cert temps l’equip escull una nova capitana), la responsabilitat (tant en l’assistència i puntualitat a les sessions com en el joc), la implicació en l’equip (les decisions que afecten l’equip es prenen de forma assembleària), la igualtat entre les seves components, l’aprenentatge cooperatiu, la promoció de la formació de monitores atorgant rols de monitoratge a les mateixes joves, conèixer la realitat esportiva del seu territori i els recursos que ofereix per a la pràctica de l’esport i, sobretot, valorar l’activitat física com una manera més per utilitzar el temps lliure amb vista al benestar físic i mental. S’incideix en el treball en grup per posar en pràctica les tècniques que el criquet requereix.

Què és Ma’isah?

Al maig de 2015 es decideix escollir un nom nou per al projecte i són les joves del projecte les que decideixen el nom: Ma’isah (que en el seu idioma natal, l’urdú, vol dir: Caminar amb orgull).

Els objectius del projecte són:

  • Afavorir la inclusió social de les adolescents nouvingudes i autòctones al seu barri
  • Fomentar la seva autoestima
  • Fomentar l’apoderament de les noies

Aquests objectius es consoliden a través del treball amb dinàmiques de grup, la pràctica esportiva (actualment tenim dos equips de futbol femení i l’equip de criquet femení), les sortides de coneixement de l’entorn d’oci i lleure, i la participació social en actes a dins i fora del barri.

Dates:
Del 20/10/2016- 09/01/2017
Lloc:
Vestíbul Museu Blau
Horari:
De dim a div: de 10 a 18h
Dissabtes de 10 a 19h
Diumenges i festius: de 10 a 20h
Preu:
Entrada gratuïta
Producció:
Ma’isah