Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Projecte de rehabilitació

El NAT Les seus Centre Martorell d'Exposicions Projecte de rehabilitació

El 2021 es va iniciar el procés de rehabilitació integral de l’edifici Martorell, el primer museu públic de la ciutat i embrió del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Aquest edifici d’estil neoclàssic, es va inaugurar l’any 1882 al parc de la Ciutadella. L’equip d’arquitectes VGV (Oriol Valls, Izaskun González i Ramon Valls) ha guanyat el concurs d’idees per a la reforma d’aquest antic edifici que a partir de 1924 va esdevenir el  Museu de Geologia.

Actualment el nou equipament es destinarà a exposicions temporals sobre ciències naturals en el sentit més ampli i, per la qual cosa, passa a anomenar-se Centre Martorell d’Exposicions.

El criteri general adoptat per a la rehabilitació de l’edifici, catalogat com a bé d’interès local, ha estat preservar al màxim la configuració original i la volumetria.  S’hi afegirà un nou accés que suposarà un canvi significatiu sense modificar la imatge global de l’edifici. A més de l’entrada principal pel parc de la Ciutadella, un segon accés pel passeig Picasso amb tres grans obertures a la façana donarà transparència al Centre i connectarà el parc de la Ciutadella amb el barri del Born.

La rehabilitació de l’antic Museu Martorell suposa la recuperació i posada en normativa  d’un edifici històric i singular de la ciutat, l’ús públic de l’espai i reafirmar la vessant científica del parc de la Ciutadella.

Fitxa tècnica

  • Arquitectes:  VGV (Oriol Valls, Izaskun González i Ramon Valls)
  • Finançament: Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya
  • Gestor: BIMSA Barcelona d’Infraestructures Municipals i Museu de Ciències Naturals de Barcelona
  • Pressupost: 5.137.442,10€:
  • Període d’execució: 2021-2023