Museus per la igualtat: diversitat i inclusió és el lema del Dia Internacional dels Museus d’enguany que malgrat la pandèmia generalitzada de la covid-19, se celebra els dies 16, 17 i 18 de maig mundialment amb activitats online.
El Museu se suma a la celebració amb un debat sobre inclusió i diversitat amb tres ponents especialistes a través d’Instagram live.
Gènere, infància i vulnerabilitats: Bones pràctiques, necessitats i reptes en un museu divers i inclusiu és el títol de la conversa que abordarà la situació actual de la inclusió i la diversitat en els museus des de tres àmbits: la diversitat sexual i de gènere, la infància de 0-6 anys i els col·lectius en situació de vulnerabilitat.
L’acte tindrà lloc el proper 18 de maig, de 17:30 a 19 h a través d’Instagram live i comptarà amb tres grans professionals: Ricard Huerta (Catedràtic d’Educació Artística de la Universitat de València i director de Museari), Montserrat Pedreira (Directora del Grau d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa) i Clàudia Torner (Coordinadora de projectes del programa Apropa Cultura, organització que vetlla per garantir l’accés a la cultura de col·lectius vulnerables). Moderarà l’acte la periodista Anna Perez Pagès, directora i presentadora del magazine cultural “Àrtic” de Betevé.
Quina és la situació actual de la inclusió de gènere, de la infància i dels col·lectius vulnerables? Existeix interès i sensibilitat per part de les institucions? Hi ha una traducció real de la diversitat en els museus? Hi ha prejudicis en les històries que s’expliquen? Quines experiències i bones pràctiques es poden posar com a exemple? Quines mancances són les més freqüents? Quins són els reptes en una societat diversa, canviant i complexa?
Els tres convidats comentaran aquestes i moltes altres qüestions i també respondran les preguntes i comentaris que els participants podran fer arribar en directe a través del canal d’Instagram.
Informació pràctica
Dia: dilluns 18 de maig
Hora: de 17:30 a 19 h
Canal: Instagram live
Adreça: https://www.instagram.com/museuciencies/
#ConversesNat
Estructura de la conversa
- 17:30 a 18:00 h – Diversitat sexual i de gènere, amb Ricard Huerta (Catedràtic d’Educació Artística de la Universitat de València. Director de Museari).
- 18:00 a 18:30 h – Infància 0-6, amb Montserrat Pedreira (Directora del Grau d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa)
- 18:30 a 19:00 h – Col·lectius en situació de vulnerabilitat, amb Clàudia Torner (Coordinadora de projectes del programa Apropa Cultura)
Cada conversa tindrà una durada de 30 minuts. Al final es dedicaran 10 minuts a una tertúlia oberta a partir de les preguntes i comentaris formulats pels participants.
Ricard Huerta
És artista, catedràtic d’Educació Artística a la Universitat de València i investigador de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives. Es va doctorar en Belles Arts i llicenciar en Música, Belles Arts i Comunicació Audiovisual. És director del Museari www.museari.com, museu online sobre l’imaginari i presideix AVALEM, Associació Valenciana d’Educadors en Museus i Patrimonis. És Membre del Seminari de Gènere i Diversitat Sexual dels Museus de Catalunya i dirigeix el Diploma d’Especialització en Educació Artística i Gestió de Museus. Dirigeix la revista EARI Educación Artística Revista de Investigación www.revistaeari.org
Montserrat Pedreira
Doctora en educació. Va ser mestra d’educació infantil i primària a l’escola pública durant prop de 20 anys. Actualment és formadora de mestres en l’àmbit de la didàctica de la ciència i creadora dels espais de ciència en lliure elecció per a les primeres edats: Niu de ciència (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Lab 0_6 (Facultat de Ciències Socials de Manresa) i Explora 06 (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya). Montserrat Pedreira, dirigeix el Grau en Mestre d’Educació Infantil a la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-Universitat Central de Catalunya). https://www.umanresa.cat/ca/montserrat-pedreira-alvarez
Clàudia Torner
Professional de la gestió cultural. Des del 2010 és coordinadora d’Apropa Cultura, un programa que uneix museus, espais singulars, teatres, auditoris i festivals per garantir l’accés a la cultura de col·lectius en situació de vulnerabilitat. A l’Apropa, és responsable de l’àmbit de museus amb qui treballa per crear, adaptar i oferir activitats per a tot tipus de persones i necessitats. Professora en matèria d’accessibilitat i diversitat al Màster en Innovació de la Gestió Turística del centre universitari CETT. Té estudis en Història de l’Art a la UB i en Cinema i Audiovisuals a l’ESCAC. És voluntària dels Amics de la Gent Gran i de l’Associació Susoespai, centre de creació artística per a persones que conviuen amb trastorns mentals. https://www.apropacultura.cat/
Anna Perez Pagès
Anna Pérez Pagès. És llicenciada en Periodisme i Filologia Anglesa i diplomada en Arts Escèniques. Actualment dirigeix i presenta el magazine cultural “Àrtic” de Betevé. Ha estat responsable d’estratègia digital a la productora de continguts online Mipiatxe i ha dirigit tallers de Comunicació Cultural i Xarxes Socials a la Universitat Pompeu Fabra i a la Biennal de Venècia.