L’activitat està adreçada a públic familiar i s’inspira en el llibre Contes de bona nit per a nenes rebels (Editorials Destino i Estrella Polar).
Es narren històries que recreen la vida de 10 dones rellevants en l’art, les ciències o els oficis escrites expressament per aquest cicle en format conte infantil.
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona presenten el programa Contes als museus per a nenes rebels, que permetrà als més petits conèixer la història de dones vinculades amb la temàtica de cada museu. Es tracta d’una iniciativa conjunta dels cinc museus i les editorials Destino i Estrella Polar adreçada al públic familiar i que tindrà lloc durant cinc dissabtes del 10 de març al 14 d’abril.
En cada sessió l’actriu Cristina Cervià narrarà als més petits dos contes curts sobre la vida de dues dones relacionades amb els àmbits particulars de cada museu, mentre la il·lustradora Sònia González anirà dibuixant la biografia en directe. Els contes són narracions de l’escriptora Marta Armengol ideades expressament per aquesta activitat, inspirant-se en el llibre Contes de bona nit per a nenes rebels (Estrella Polar). Cada museu preveu un desenvolupament específic de l’activitat amb una durada d’una hora. L’activitat està prevista per a les tardes de 17.00 a 18.00 h. És gratuïta amb aforament limitat.
- Dissabte 10 de març el Museu Nacional d’Art de Catalunya estrenarà el programa amb una sessió a l’entorn de dues dones que van jugar un paper important en l’art del seu temps: la comtessa del Pallars Sobirà Llúcia de la Marca (c. 1060 – c. 1090) i a la pintora modernista Lluïsa Vidal (Barcelona 1876-1918). Entrada lliure fins a completar aforament.
- Dissabte 17 de març el Museu d’Arqueologia de Catalunya dedicarà la sessió a evocar dues figures rellevant en el món de l’arqueologia: Kathleen Kenyon (Londres, 1906 – Wrexham, 1978) destacada arqueòloga anglesa especialitzada en la cultura del Neolític; i Gertrude Bel (Durham, 1868 – Bagdad, 1926), escriptora, viatgera, politòloga, arqueòloga, espia i funcionària del govern britànic. Durant l’activitat es convidarà als més menuts a reescriure la història a partir de les il·lustracions creades durant la sessió. Activitat gratuïta amb aforament limitat. Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al telèfon 93 423 21 49.
- Dissabte 24 de març serà el torn del Museu Marítim de Barcelona, on els participants coneixeran personalment les dues protagonistes dels contes narrats, a qui podran adreçar les seves preguntes. Es tracta d’Elvira Pujol i Font (L’Escala, 1950) la primera dona faronera, al càrrec durant molts anys del far del Cap de Creus, i l’Anna Corbella (Barcelona, 1976), navegant oceànica d’alta competició. Entrada lliure fins a completar aforament.
- Dissabte 7 d’abril al Museu de Ciències Naturals de Barcelona dues dones científiques seran les protagonistes dels contes. Es tracta de Josefina Castellví (Barcelona, 1935) oceanògrafa catalana especialista en microbiologia marina, i de Lynn Margulis (Chicago, 1938 – Massachussetts, 2011), biòloga nord-americana de renom internacional. Cal fer reserva prèvia online a partir de 26 de març a www.museuciencies.cat.
- Dissabte 14 d’abril al Museu del Disseny de Barcelona, la darrera sessió del cicle estarà dedicada a les dones dissenyadores que han treballat a l’entorn del disseny de producte, gràfic o de la moda, com la Asunción Bastida (Barcelona, 1902 – L’Espluga de Francolí, 1995) dissenyadora de moda d’alta costura, i la ceramista barcelonina Madola, Maria Àngels Domingo Laplana, (Barcelona, 1944). Entrada lliure fins a completar aforament. No cal reserva prèvia.
El projecte s’inspira en el llibre Contes de bona nit per a nenes rebels d’Elena Favilli i Francesca Cavallo publicat per Estrella Polar i on les dues autores narren les biografies adaptades per a infants de cent dones, històriques i actuals, que han protagonitzat fets excepcionals. L’activitat Contes als museus per a nenes rebels està coorganitzada pels museus Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museu Marítim de Barcelona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu del Disseny, i compta amb la col·laboració de les editorials Destino i Estrella Polar.
Per a més informació : seguiu l’etiqueta #MuseusiNenesRebels