El Museu de Ciències Naturals de Barcelona s’adhereix al Manifest que reclama més ciència als espais informatius de la CCMA, iniciativa que vol impulsar el coneixement científic a la societat a través dels mitjans de comunicació, reclamant una major presència del mètode científic i els avenços en les diferents disciplines als seveis informatius dels mitjnans de comunicació públics de Catalunya de manera regular.
La crisi del coronavirus ha posat de manifest algunes carències del país pel que fa al pes social que té la ciència a la societat, tant a nivell polític com mediàtic. Aquesta nova realitat que estem vivint, tant pel coronavirus com per les dramàtiques emergències climàtiques i ecològiques, requereixen més que mai que es posi a la ciència al centre de la societat. Només amb major reconeixement social del paper que els i les científiques desenvolupen i una major difusió de les troballes i evidències que ens estan alertant contínuament de les gravíssimes crisis que ens amenacen, podrà la societat fer front a l’actual incertesa sobre el seu futur.
Ara que la societat està comprenent que sense un sistema públic de salut adequat i una investigació científica ben finançada i reconeguda socialment, la resta d’aspectes de la vida són secundaris, és hora que els mitjans de la CCMA s’adaptin a aquesta realitat. Per tant, demanem als responsables dels mitjans públics de la CCMA la creació d’un bloc informatiu específic, amb especialistes en periodisme científic, a tots els mitjans i programes informatius. Reivindiquem un periodisme científic que difongui i divulgui els fets relatius a la ciència en general, i en particular a la innovació, salut, medi ambient i activitats de recerca, sempre una informació rigorosa de la qual avui dia seguim sense poder gaudir.
A aquest manifest s’han adherit 5 col·legis professionals (entre ells el Col·legi d’Ambientòlegs, Col·legi de Biòlegs, Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, i el Col·legi Oficial d’Infermeres/rs de Girona), 21 societats científiques o instituts de recerca (com per exemple, el Centre de Recerca en Ecologia i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili), i 32 entitats i plataformes socials (com per exemple, Ecologistes en Acció de Catalunya, Extinction Rebellion Barcelona (XR) i Greenpeace, entre moltes altres). En total són més de 50 organitzacions de reconeguda i llarga trajectòria en cadascun dels seus àmbits, que representen un ampli ventall de la societat civil.
La petició s’ha adreçat al Comitè de Direcció de la CCMA, a la Comissió Parlamentària de Control de la CCMA i al Govern de la Generalitat.
Per a més informacó sebre aquest Manifest aneu al link