Aquesta exposició convida el visitant a endinsar-se en el paisatge, la geologia, la biodiversitat i la història humana de la serralada pirinenca. S’ha dissenyat amb la voluntat que les persones visitants gaudeixin d’una experiència sensorial única, a partir d’objectes i dispositius que permetran descobertes visuals en 360 graus, pantalles tàctils i sonores, així com la manipulació d’objectes.
A l’interior d’un semiremolc desplegable de 72 m² es poden descobrir curiositats dels Pirineus presentades de manera didàctica en àmbits que van des de la geologia fins a la fauna i la vegetació, però també aproximant-se a la història, la realitat cultural i l’evolució de la presència humana i el seu impacte en el medi natural als dos vessants de la serralada pirinenca.
L’educació ambiental i el patrimoni (natural, cultural, turístic) són els protagonistes de l’exposició que va començar el 29 de març de 2019 a Ripoll. Durant aquests tres anys, amb una aturada durant la pandèmia, ha recorregut 34 punts de Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i França, amb un gran èxit de crítiques i afluència. L’exposició i el seu projecte educatiu han comptat amb la participació de les 70 entitats de la Xarxa Educació Pirineus Vius i nombrosíssims agents del territori.
El Piribus és una de les accions del Projecte ADNPYR “ADN Pirineus, projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la Xarxa Educació Pirineus Vius” projecte Interreg POCTEFA, finançat per la UE en un 65% mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.
Els socis del projecte son LPO France, Generalitat de Catalunya, Gestión Ambiental de Navarra, Institut d’Estudis Andorrans, Fundació Catalunya La Pedrera i SEO/BirdLife Aragón.