Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuRecerca El Museu participa en un estudi que alerta sobre el declivi de teixit científic especialitzat en entomologia

El Museu participa en un estudi que alerta sobre el declivi de teixit científic especialitzat en entomologia

14 abril 2025

L’article, publicat a la revista científica Insect Systematics and Diversity, analitza per primer cop l’evolució de la capacitat per documentar la diversitat d’artròpodes a Espanya

En plena crisi global de biodiversitat, un estudi científic alerta sobre la pèrdua de capacitat de l’Estat espanyol per documentar la seva rica diversitat d’insectes. La recerca, publicada recentment a la revista Insect Systematics and Diversity, revisa més de cent vint anys d’història entomològica per analitzar com ha evolucionat el teixit científic dedicat a la taxonomia i descripció d’espècies d’artròpodes.

La recerca ha estat coordinada per investigadors de la Universitat Rey Juan Carlos i ha comptat amb la participació de vint institucions, entre elles el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Els resultats mostren que, tot i un creixement inicial de societats i publicacions especialitzades durant les dècades dels 60 i 70, la tendència es va revertir a finals dels anys 80. El canvi de prioritats en les polítiques científiques va desplaçar l’atenció cap a disciplines més modernes com la genètica o la biologia molecular, en detriment de la taxonomia clàssica.

Un dels indicadors més reveladors és el descens del nombre de tesis doctorals centrades en la taxonomia i la faunística d’insectes: del 40 % del total de tesis d’entomologia el 1980, es va passar a menys del 2 % el 2020.

Tot i aquest escenari preocupant per a la disciplina, l’estudi també posa en valor el paper fonamental que juguen actualment les societats entomològiques no acadèmiques i les col·leccions científiques dels museus. En aquest sentit, Berta Caballero, conservadora d’artròpodes del Museu i coautora de l’estudi, explica: “Aquest treball evidencia com les col·laboracions entre institucions públiques i entomòlegs aficionats són imprescindibles per mantenir viu el coneixement sobre els insectes. Al Museu tenim la sort de comptar amb especialistes extraordinaris, que hi dediquen temps i esforç de manera constant i sovint desinteressada.”

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amb l’objectiu de contribuir a revertir aquest declivi, el Departament d’Artròpodes del Museu ha participat recentment en el projecte europeu INC-STEP, liderat pel Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid i integrat dins del programa TETTRIS. La iniciativa busca posar en relleu la importància del treball taxonòmic i de les col·leccions científiques de referència, considerades eines essencials per afrontar els reptes de futur en matèria de biodiversitat.

Precisament, la tasca del personal especialitzat en entomologia —tant professionals com col·laboradors voluntaris— és clau per avançar en aquest coneixement. Aquests especialistes identifiquen i descriuen espècies, estudien els seus hàbitats i comportaments, i detecten noves amenaces com espècies invasores o patologies emergents. La seva feina resulta indispensable per preservar la natura i també per guiar polítiques ambientals, gestionar espais naturals i respondre a desafiaments en camps com l’agricultura, la salut pública o la seguretat alimentària. Sense aquest coneixement expert, milers d’espècies podrien desaparèixer abans fins i tot de ser descrites.

  • Més informació:
    Fernando Cortés-Fossati, Elvira Caro-Miralles, José Manuel Barreda, Berta Caballero-López, Alberto Castro, Mariano Cuadrado, Cecilia Díaz-Martínez, Eduardo Galante, Josep Germain, Diego Gil-Tapetado, Alba Jiménez-Dalmau, Antonio Melic, Miguel L Munguira, Germán Muñoz-Maciá, Llorenç Sáez, José Enrique Tormo, Antonio Verdugo, Antonio Vives-Moreno, José Luis Yela, Marcos Méndez, Are scientific policies promoting internationalization related with a decline in descriptive taxonomy? Insights from the case of Spanish entomology, Insect Systematics and Diversity, Volume 9, Issue 2, March 2025, 2, https://doi.org/10.1093/isd/ixaf007