L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el projecte executiu de restauració exterior de l’edifici del Castell dels Tres Dragons, al parc de la Ciutadella. Les obres previstes han de permetre la restauració i consolidació de les façanes, així com la renovació i millora energètica a la coberta d’aquest edifici singular.
El Castell dels Tres Dragons és obra de Lluís Domènech i Montaner i va ser projectat com a cafè-restaurant per a l’Exposició Universal de 1888. Destaca pel seu valor arquitectònic i artístic. Durant el primer terç del segle XX va combinar diversos usos, incloent-hi les ciències naturals i des d’aleshores s’havia dedicat exclusivament a la zoologia.
Tancat al públic des del 2011, l’edifici és una de les seus científiques del museu que custodia les col·leccions de zoologia i les de geologia. Centralitza l’activitat de recerca científica i gestió dels fons de les col·leccions, així com els serveis necessaris per preservar, documentar i estudiar aquest ric patrimoni. Només està permès l’accés per a la consulta científica de les col·leccions.
La necessitat de començar a posar al dia aquest edifici singular s’emmarca en el gran projecte de la Ciutadella del Coneixement, que vol convertir el parc i el seu entorn en un important node de coneixement científic. Respon a l’aposta per rehabilitar l’eix patrimonial que conforma els Tres Dragons, l’Hivernacle, el Centre Martorell d’Exposicions i l’Umbracle, tots del Museu de Ciències Naturals, perquè siguin espais de divulgació i de ciència que promoguin el pensament científic i crític a totes les edats.
Actuacions previstes en el projecte de restauració
Es tracta d’una rehabilitació que es limita a l’envolupant de l’edifici (incloent façanes, fusteries i coberta) davant d’una sèrie de lesions detectades, i la millora del comportament energètic de l’envolupant de l’edifici Castell dels Tres Dragons.
Les intervencions a realitzar és limiten a les següents 6 zones que afecten directament a la restauració i la imatge original de l’edifici i la millora del seu comportament energètic.
- Zona porxada de planta baixa: Retirada de les gàbies dels ocells i la resta d’elements que no formen part de l’espai original i realització d’una nova solera amb un paviment respectuós amb les preexistències de l’edifici.
- Façanes: Restauració de les lesions, fent un cosit d’esquerdes i travant-ho al mur perpendicular. També es restauraran elements singulars com la ceràmica vidriada, elements pictòrics com el cartell de la façana principal i elements de forja, així com les fusteries.
- Arcs: Atirantament dels dos arcs interiors centrals que suporten l’estructura de la coberta de la nau principal.
- Cobertes: Realització d’una nova coberta que compleixi els requeriments d’eficiència energètica.
- Balcons de la planta 1a: Reconstrucció per millorar-ne la impermeabilització, amb la intenció de garantir el futur ús públic d’aquestes terrasses. La intervenció inclourà la restauració de les baranes de fusta i forja i es farà un reforç estructural dels balcons.
- Escales exteriors: Sanejament de les peces de pedra.
- Espais exteriors: Arranjament de l’espai exterior immediat a l’edifici per tal de dignificar la trobada de la planta baixa de l’edifici i donar resposta a les patologies degudes al terreny i la vegetació natural.
Un cop el projecte s’aprovi definitivament, es licitarà l’obra i està previst que els treballs puguin començar a la tardor, amb una durada prevista de 14 mesos. Prèviament, de cara a l’estiu, caldrà fer el trasllat de part de les col·leccions que es troben dins l’edifici per garantir la seva preservació.
La reforma interior i l’adequació pels nous usos, pel proper mandat
En paral·lel des del Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona s’ha anat treballant per definir i concretar els usos futurs de l’edifici, com a seu del Museu i com a porta d’entrada de la Ciutadella del Coneixement.
Es preveu que aculli serveis oberts a la ciutadania, espais expositius i d’activitats divulgatives així com un gran auditori i una biblioteca científica singular. En aquest sentit l’objectiu de mandat és poder tenir redactat el projecte de rehabilitació integral de l’interior i d’adequació de l’edifici als nous usos com a equipament obert a la ciutadania. Per això, està previst publicar properament el concurs per a la redacció del projecte.