Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuMuseu de Ciències Naturals de Barcelona Triple conversa online sobre inclusió en els museus per celebrar el DIM2020

Triple conversa online sobre inclusió en els museus per celebrar el DIM2020

12 maig 2020

Museus per la igualtat: diversitat i inclusió és el lema del Dia Internacional dels Museus d’enguany que malgrat la pandèmia generalitzada de la covid-19, se celebra els dies 16, 17 i 18 de maig mundialment amb activitats online.

El Museu se suma a la celebració amb un debat sobre inclusió i diversitat amb tres ponents especialistes a través d’Instagram live.

Gènere, infància i vulnerabilitats: Bones pràctiques, necessitats i reptes en un museu divers i inclusiu és el títol de la conversa que abordarà la situació actual de la inclusió i la diversitat en els museus des de tres àmbits: la diversitat sexual i de gènere,  la infància de 0-6 anys  i els col·lectius en situació de vulnerabilitat.

L’acte tindrà lloc el proper 18 de maig, de 17:30 a 19 h a través d’Instagram live i comptarà amb tres grans professionals: Ricard Huerta (Catedràtic d’Educació Artística de la Universitat de València i director de Museari),  Montserrat Pedreira  (Directora del Grau d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa) i Clàudia Torner (Coordinadora de projectes del programa Apropa Cultura, organització que vetlla per garantir l’accés a la cultura de col·lectius vulnerables). Moderarà l’acte la periodista Anna Perez Pagès, directora i presentadora del magazine cultural “Àrtic” de Betevé.

Quina és la situació actual de la inclusió de gènere, de la infància i dels col·lectius vulnerables? Existeix interès i sensibilitat per part de les institucions? Hi ha una traducció real de la diversitat en els museus? Hi ha prejudicis en les històries que s’expliquen? Quines experiències i bones pràctiques es poden posar com a exemple? Quines mancances són les més freqüents? Quins són els reptes en una societat diversa, canviant i complexa?

Els tres convidats comentaran aquestes i moltes altres qüestions i també respondran les  preguntes i comentaris que els participants podran  fer arribar en directe a través del canal d’Instagram.

Informació pràctica

Dia:  dilluns 18 de maig
Hora: de 17:30 a 19 h
Canal: Instagram live
Adreça: https://www.instagram.com/museuciencies/
#ConversesNat

Estructura de la conversa

  • 17:30 a 18:00 h – Diversitat sexual i de gènere,  amb Ricard Huerta (Catedràtic d’Educació Artística de la Universitat de València. Director de Museari).
  • 18:00 a 18:30 h – Infància 0-6,  amb Montserrat Pedreira (Directora del Grau d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa)
  • 18:30 a 19:00 h – Col·lectius en situació de vulnerabilitat, amb Clàudia Torner (Coordinadora de projectes del programa Apropa Cultura)

Cada conversa tindrà una durada de 30 minuts. Al final es dedicaran 10 minuts a una tertúlia oberta a partir de les preguntes i comentaris formulats pels participants.

Ricard Huerta
És  artista, catedràtic d’Educació Artística a la Universitat de València i investigador de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives. Es va doctorar en Belles Arts i llicenciar en Música, Belles Arts i Comunicació Audiovisual. És director del Museari www.museari.com, museu online sobre l’imaginari i presideix AVALEM, Associació Valenciana d’Educadors en Museus i Patrimonis. És Membre del Seminari de Gènere i Diversitat Sexual dels Museus de Catalunya i dirigeix el  Diploma d’Especialització en Educació Artística i Gestió de Museus. Dirigeix la revista EARI Educación Artística Revista de Investigación www.revistaeari.org

Montserrat Pedreira
Doctora en educació. Va ser mestra d’educació infantil i primària a l’escola pública durant prop de 20 anys. Actualment és formadora de mestres en l’àmbit de la didàctica de la ciència i creadora dels espais de ciència en lliure elecció per a les primeres edats: Niu de ciència (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Lab 0_6 (Facultat de Ciències Socials de Manresa) i Explora 06 (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya). Montserrat Pedreira, dirigeix el Grau en Mestre d’Educació Infantil a la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-Universitat Central de Catalunya). https://www.umanresa.cat/ca/montserrat-pedreira-alvarez

Clàudia Torner
Professional de la gestió cultural. Des del 2010 és coordinadora d’Apropa Cultura, un programa que uneix museus, espais singulars, teatres, auditoris i festivals per garantir l’accés a la cultura de col·lectius en situació de vulnerabilitat. A l’Apropa, és responsable de l’àmbit de museus amb qui treballa per crear, adaptar i oferir activitats per a tot tipus de persones i necessitats. Professora en matèria d’accessibilitat i diversitat al Màster en Innovació de la Gestió Turística del centre universitari CETT. Té estudis en Història de l’Art a la UB i en Cinema i Audiovisuals a l’ESCAC. És voluntària dels Amics de la Gent Gran i de l’Associació Susoespai, centre de creació artística per a persones que conviuen amb trastorns mentals. https://www.apropacultura.cat/

Anna Perez Pagès
Anna Pérez Pagès. És llicenciada en Periodisme i Filologia Anglesa i diplomada en Arts Escèniques. Actualment dirigeix i presenta el magazine cultural “Àrtic” de Betevé. Ha estat responsable d’estratègia digital a la productora de continguts online Mipiatxe i ha dirigit tallers de Comunicació Cultural i Xarxes Socials a la Universitat Pompeu Fabra i a la Biennal de Venècia.