Blom, K.; Gabrielsen, G. W. Un mar de plàstics. Barcelona: Takatuka, 2018. [56]p.: il. col. ISBN 978-84-17383-18-3.
Qui més qui menys, tothom estem al cas que el plàstic és un material que triga molt a descompondre’s i que actualment ha esdevingut una amenaça per als ecosistemes marins. El llibre de què parlem avui és una obra noruega que documenta de manera científica i alhora molt planera, amb abundància de fotografies, dibuixos i gràfics, la magnitud d’aquest problema. També aporta un mapamundi “de la vergonya”, disponible a la contracoberta i a l’interior de la tapa posterior, on es mostren les taques de residus marítims (a l’Atlàntic, al Pacífic i a l’Índic), així com les àrees d’alimentació i cria del fulmar boreal (ocell marí similar a la gavina).
Que una llauna de refresc triga 200 anys a desaparèixer, un got de poliestirè 50 anys i les compreses i bolquers 400 anys. I que si seguim a aquest ritme, persones, indústries i serveis fent servir el mar d’abocador, d’aquí a 30 anys hi haurà més plàstics que peixos.
Afortunadament, també ens explica les iniciatives que hi ha en marxa i els projectes per minimitzar els efectes nocius dels residus i com està a les nostres mans contribuir-hi.
Kirsti Blom és una escriptora dedicada a la divulgació a nens i joves de la vida, el clima i la fauna als cercles polars. Geir Wing Gabrielsen és investigador i biòleg de l’Àrea de Contaminació Ambiental de l’Institut Polar Noruec.