Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Spinosaurus, el gegant perdut del Cretaci

Museu de Ciències Naturals de Barcelona 12/07/2016 - 03/09/2017

Visitan's ExposicionsExposicions temporalsAnteriors Spinosaurus, el gegant perdut del Cretaci

El més gran

L’exposició temporal Spinosaurus: el gegant perdut del Cretaci presenta al Museu Blau de Barcelona el primer dinosaure adaptat per nedar que es coneix i el més gran entre els dinosaures carnívors. La mostra, organitzada per la National Geographic Society amb la col·laboració de la Universitat de Chicago, s’ha complementat amb fòssils de les col·leccions del Museu, que inclouen restes d’aquest singular dinosaure.

Expo Spinosaurus 08br

Rèplica de l’esquelet Spinosaurus. Imatge de Josep Maria de Llobet/MCNB

L’Spinosaurus, de dimensions colossals —15 metres de llargada i 6,8 tones de pes— que superen les del Tyrannosaurus rex, té unes característiques que el fan únic: el crani semblant al d’un cocodril, una immensa cresta dorsal i potes posteriors curtes per desplaçar-se a l’aigua.

L’exposició

Una rèplica de l’esquelet de mida real ocupa l’espai central de l’exposició i es presenta envoltada de models, fòssils i audiovisuals que recreen la fauna i l’ecosistema del nord d’Àfrica en el període Cretaci, fa 95 milions d’anys, quan la zona era un immens delta fluvial. També podrem descobrir com les modernes tecnologies aplicades a la paleontologia han fet possible la reconstrucció de l’esquelet, així com la recreació d’un model a escala real que s’ha instal·lat a la plaça del Fòrum, davant de l’entrada del Museu.

El recorregut s’inicia amb la insòlita història del descobriment i redescobriment d’aquest singular dinosaure africà que ha trigat un segle a completar-se. L’ Spinosaurus va veure la llum per primer cop el 1912, quan el paleontòleg alemany Ernst Stromer en va descobrir un esquelet al desert del Sàhara (Egipte). Aquests fòssils, conservats al Museu de Munic, van desaparèixer en un bombardeig durant la Segona Guerra Mundial.

Més d’un segle després de la troballa original, els exploradors i paleontòlegs Nizar Ibrahim i Paul Sereno, amb la col·laboració d’exploradors i científics de tot el món, protagonitzen una aventura esquitxada de misteri i casualitats que els porta, amb perseverança i rigor científic, al redescobriment d’un esquelet més complet que l’exemplar perdut d’Stromer.

Els resultats de la recerca sobre la nova troballa, que va desvetllar la forma de vida semiaquàtica de l’Spinosaurus i les seves dimensions, es van publicar a la revista Science el 2014 i són l’origen d’aquesta exposició que es va inaugurar al Museu National Geographic de Washington.

Dossier de premsa:

DossierPremsaSpino_cat

Podreu trobar més informació a:

 

Dates:
12/07/2016 - 03/09/2017
Lloc:
Sala exposicions temporals del Museu Blau
Horari:
De dimarts a dissabte, de 10 a 19h
Diumenges i festius, de 10 a 20 h
Dies de tancament: dilluns no festius, 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre
Preu:
Entrada a l'exposició Spinosaurus Normal: 6,5 € Reduïda (*): 4,50 € (*) Consulteu les categories d’entrada reduïda
Combinada exposició “Planeta Vida” i exposició Spinosaurus 10,5 €
Producció:
Nationat Geographic Society i adaptació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Organitzadors: