Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Guardonat 2022

Comunicació Premi NAT Premi Nat 2022 Guardonat 2022

Enric Sala i Gamito

1968, Girona

Ecòleg marí, explorador resident de la National Geographic Society i fundador i director del projecte Pristine Seas dedicat a l’exploració i protecció dels últims enclavaments marins en estat salvatge.

Va estudiar biologia a la Universitat de Barcelona i es va doctorar en Ecologia per la Universitat d’Aix-Marsella (França). Gràcies a una beca de la Generalitat de Catalunya, va incorporar-se com a investigador i professor a la Scripps Institution of Oceanography de la Universitat de Califòrnia a la Jolla (Estats Units) on s’hi va estar una dècada fins que  l’any 2007 va retornar per incorporar-se al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC).

Mentre era a Califòrnia, Enric Sala va adonar-se de que com a científic l’únic que feia era escriure l’esquela mortuòria de la vida marina cada cop amb més precisió  i va decidir deixar el món acadèmic per dedicar-se a temps complert a l’activitat conservacionista. Va fundar Pristine Seas (2008), un programa dedicat a protegir els últims enclavaments marins en estat salvatge. Amb aquest projecte sota el braç va tocar la porta del la National Geographic Society que va recolzar la seva proposta i el va contractar com a explorador resident.

Amb el seu equip, Enric Sala realitza expedicions científiques des de l’Àrtic fins a la Patagònia amb tres objectius: identificar i explorar les zones que cal protegir, produir informes científics i documentals per conscienciar a la ciutadania i als líders polítics i econòmics de la necessitat de protegir aquests espais i impulsar nous models empresarials compatibles amb la conservació marina.

Fins ara, amb el projecte Pristine Seas Enric Sala ha  realitzat 36 expedicions científiques,  ha  contribuït a crear 25 reserves marines, una àrea total de 6,5 milions de km2, que equival a 13 vegades la superfície d’Espanya. L’objectiu del projecte és arribar a protegir el 30% dels oceans abans del 2030 i reduir la pesca a la meitat amb la promoció de models de desenvolupament compatibles amb la diversitat marina.

Enric Sala és autor de dos centenars d’articles de recerca, ha escrit llibres de divulgació  com La naturaleza de la naturaleza. Por qué la necesitamos o Pristine Seas:Journeys to the Ocean’s last wild places (Mars verges: viatges als últims enclavaments salvatges de l’oceà) i ha estat productor executiu de més de 30 documentals realitzats per a National Geographic. Entre aquests, destaquen Salvar el Ártico (The last ice) sobre les lluites de la comunitat Inuit per protegir l’Àrtic o Los secretos del mediterráneo: el mundo perdido de  Cousteau (Secrets of the Mediterranean: Cousteau’s lost world) on el fill de Cousteau compara  l’estat de les zones on s’ha prohibit pescar amb les condicions de sobrepesca de la resta del mar.

Cal remarcar que Enric Sala va participar com a expert en el documental Before the Flood  (Antes del diluvio) on l’actor Leonardo  DiCaprio viatja per tot el món entrevistant científics  i  líders mundials com Barack  Obama o Angela Merkel sobre el canvi climàtic. Finalment,  per la seva activitat conservacionista, ha rebut importants reconeixements  entre els quals destaquen la Gran Medalla del Príncep Albert de Mònaco (2021), la Medalla Hubbard de la National Geographic Society ( 2021) i el premi Líder Jove Global del Fòrum Econòmic Mundial (2008).