Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Guardonada Premi Nat 2021

Comunicació Premi NAT Premi Nat 2021 Guardonada Premi Nat 2021

Nalini Nadkarni

(1954, Bethesda, Maryland, Estats Units)

Coneguda com la Reina del Dosser del Bosc, l’ecòloga forestal Nalini Nadkarni és pionera en l’estudi de l’ecosistema que es desenvolupa a la copa dels arbres dels boscos tropicals i temperats. Estudia, en particular, com sobreviuen les epífites, plantes no parasitàries que creixen sobre altres plantes, i, també, els efectes de la fragmentació dels boscos en la biodiversitat. És cofundadora de la International Canopy Network, una organització sense ànim de lucre que fomenta la creació d’eines per a la comunicació entre persones investigadores, educadores i conservacionistes preocupades pels dossers dels boscos.

Nadkarni utilitza tècniques d’escalada de muntanya, grues de construcció i globus d’aire calent per a explorar la volta del bosc, una de les últimes fronteres biòtiques de la Terra. Ha estudiat arbres de tots els continents, tot i que els projectes a llarg termini els ha desenvolupat en boscos de Costa Rica i del nord-oest del Pacífic, a l’estat de Washington.

Nadkarni és activista i una apassionada comunicadora de la natura i la ciència. El soroll estrident d’una motoserra mentre explorava el dosser d’un bosc de Costa Rica la va esperonar a sortir del món acadèmic per sensibilitzar les persones i les comunitats sobre la fragilitat dels boscos i el futur de la Terra. Ha estat pionera a portar projectes de conservació a les presons i ha demostrat, així, que tothom pot contribuir a conservar la biodiversitat. Ha convidat artistes del món del rap, de la dansa, de la literatura i de l’art visual als boscos per tal que s’inspiressin per crear les seves peces, algunes de les quals han estat un èxit. S’ha apropat a les comunitats religioses a través de xerrades sobre el paper que desenvolupen els arbres en el simbolisme de gairebé totes les confessions i ha col·laborat amb l’empresa productora de les nines Barbie per crear una sèrie de científiques: l’estudiosa del dosser del bosc, l’astrofísica, la biòloga o l’entomòloga, entre d’altres.

Nadkarni és professora de biologia a la Universitat de Utah i a l’Evergreen State College, a Olympia, Washington. Ha escrit prop de cent trenta articles científics i mitja dotzena de llibres, entre els quals n’hi ha uns quants d’especialitzats i d’altres de divulgació per a persones adultes i també per a infants. Ha mostrat la seva feina en diversos documentals i revistes, com ara Playboy, Glamour, National Geographic o Natural History. La tasca de Nadkarni ha merescut una quinzena de guardons, entre d’altres, el Premi al Compromís Públic amb la Ciència de l’American Association for the Advancement of Science (Associació Americana per l’Avenç de la Ciència), el Premi William Julius Wilson de la Universitat Estatal de Washington per l’Avenç en Justícia Social, o el Premi a les Dones Descobridores de l’associació WINGS WorldQuest.

https://nalininadkarni.com/