Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Guardonat Premi Nat 2020

Comunicació Premi NAT Premi Nat 2020 Guardonat Premi Nat 2020

Ramon Folch,

Barcelona, 1946

És doctor en biologia, socioecòleg i pioner de la divulgació de les ciències ambientals i de la gestió de la natura a casa nostra i a escala global. En un moment d’aïllament científic provocat per la dictadura i la transició, Ramon Folch va ser impulsor de grups de treball per a la creació d’eines científiques i educatives que van tenir gran impacte en diversos àmbits professionals. En són exemples Natura, ús o abús? El Llibre Blanc de la gestió de la natura als Països catalans (1976) o la Història Natural dels Països Catalans (1981-1992, en 16 volums).

Ramon Folch ha estat un comunicador de les ciències ambientals molt actiu i influent. És director tècnic de la revista electrònica Sostenible.cat, ha comissariat grans exposicions, ha creat sèries de televisió, és columnista en la premsa diària i ha participat en programes de televisió i ràdio. Ha escrit una trentena de llibres i al voltant de dos-cents articles científics i tota la seva labor ha contribuït decisivament en la sensibilització de la societat envers la natura.

El 1994, va fundar l’Estudi Ramon Folch i Associats (ERF), una consultoria dedicada a la recerca, la comunicació mediambiental i  la gestió territorial, urbanística i energètica des d’una aproximació sostenibilista. Aquest enfoc, que ell mateix ha contribuït a definir i desenvolupar, és essencialment diferent de l’ecologista perquè no pretén resoldre els problemes ambientals, sinó qüestionar-se els problemes socioeconòmics que s’expressen de manera mediambiental.

També ha sigut professor de Botànica de la Universitat de Barcelona, director dels serveis ambientals de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, ha exercit diversos càrrecs a la UNESCO entre els quals el de consultor en gestió ambiental, ha participat en nombrosos projectes de cooperació tècnica internacional en els camps ambiental i sanitari i ha col·laborat en la fundació de Depana, la Lliga de Defensa del Patrimoni Natural (1975), entre molts d’altres càrrecs i tasques.