Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Premi Nat extraordinari

Comunicació Premi NAT Premi Nat 2018 Premi Nat extraordinari

Premi Nat extraordinari a la trajectòria professional 2018

Sir David Attenborough

Londres, 1926

Durant els darrers 60 anys, David Attenborough ha estat un dels directors de documentals d’història natural més influents del món. Ha creat sèries emblemàtiques, com ara Life on Earth, Blue Planet o Planet Earth, vistes per milers de milions d’espectadors arreu del planeta. La seva carrera es va iniciar a l’època del blanc i negre i ha passat després pel color i l’alta definició, fins a arribar als formats en 3D. A més a més, les seves obres han obtingut nombrosos premis Emmy i de la British Academy (BAFTA). L’any 1985 fou nomenat cavaller (pendent de correcció) per la Reina i va rebre la condecoració de més rang de la Gran Bretanya, l’Orde del Mèrit. Ha rebut, també, multitud d’altres premis, i és membre de la Royal Society. Els documentals de David Attenborough continuen eixamplant els límits de la tecnologia de càmera i de la imatge generada per ordinador (CGI) en la narració de no-ficció. Entre els projectes multimèdia més ambiciosos que ha abordat darrerament destaquen tant les apps com la realitat virtual, dos formats amb capacitat per entretenir i educar públics de totes les edats i les procedències.

David Attenborough es va incorporar l’any 1952 a la BBC, on el 1954 va començar a emetre’s la seva famosa sèrie Zoo Quest. L’any 1965 ja dirigia el canal BBC Two, i posteriorment va ser el responsable de la introducció del color a la televisió britànica. El 1973 va deixar l’equip directiu de la BBC per tornar a produir programes. La sèrie de tretze capítols Life on Earth, aclamada internacionalment, va ser la més ambiciosa que havia produït mai la Divisió d’Història Natural de la BBC i va esdevenir el format «de referència» gràcies al qual aquesta divisió de la BBC continua gaudint de gran reconeixement internacional a dia d’avui.

Durant la dècada de 1990, David Attenborough va continuar presentant sèries d’història natural a multitud de públics, com per exemple Life in the Freezer (1993), The Private Life of Plants (1995) o The Life of Birds (1998). La tardor de l’any 2000 va estrenar State of the Planet i, al cap d’un any, The Blue Planet. El 2002 va veure la llum la popularíssima sèrie Life of Mammals, a la qual van seguir Life in the Undergrowth i Life in Cold Blood. El 2006 va fer de narrador per a la celebrada i destacadíssima Planet Earth, seguida de Frozen Planet (2011), Africa (2013) i Life Story (2014). L’any 2016 va rodar dos especials que van acabar essent guardonats, Light on Earth i Attenborough’s Giant Dinosaur. Aquell mateix any també va estrenar Planet Earth II, guanyadora de quatre premis BAFTA i dos Emmy. L’any passat, Sir David Attenborough va presentar la sèrie Blue Planet II i enguany té previst estrenar tota una fita, la sèrie Dynasty.