Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Guardonat Premi Nat 2018

Comunicació Premi NAT Premi Nat 2018 Guardonat Premi Nat 2018

Premi Nat 2018

Dr. Frans B. M. de Waal

‘s-Hertogenbosch (Països Baixos), 1948

Etòleg i biòleg holandès/americà conegut per la seva obra sobre el comportament i la intel·ligència social dels primats. El seu primer llibre, Chimpanzee Politics (La política dels ximpanzés, 1982) comparava la manera de manipular i conspirar dels ximpanzés implicats en lluites de poder amb la dels polítics humans. D’aleshores ençà, De Waal ha establert paral·lelismes entre el comportament dels primats i el dels humans, des de la manera com fan les paus a la moralitat i la cultura. La seva obra científica ha estat publicada en forma d’articles tècnics en revistes com ara Science, Nature o Scientific American, i també en publicacions especialitzades en comportament animal. Els seus llibres han assolit molta popularitat i han estat traduïts a més de vint idiomes, alhora que l’han convertit en un dels primatòlegs més coneguts del món. Els seus darrers llibres són The Bonobo and the Atheist (El bonobo i l’ateu, Norton, 2013) i Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? (Som prou intel·ligents per entendre la intel·ligència dels animals?, Norton, 2016).

De Waal ocupa la càtedra C. H. Candler al Departament de Psicologia de la Universitat d’Emory i és director del centre Living Links al Centre Nacional de Recerca sobre Primats Yerkes, a Atlanta, Geòrgia. També és professor honorari de la Universitat d’Utrecht i ha estat escollit membre de l’Acadèmia Nacional de les Ciències dels EUA i de la Reial Acadèmia Neerlandesa de les Ciències. L’any 2007, la revista Time el va incloure a la llista de les 100 personalitats més influents del món i, el 2011, la revista Discover entre les 47 ments més brillants de la ciència (de tota la història).

Les seves investigacions més recents tracten sobre l’empatia i la cooperació, l’aversió a la desigualtat i la cognició social en ximpanzés, bonobos i altres espècies. Ell i els seus alumnes han estat pioners en els estudis per conèixer com es transmet culturalment la conducta dels ximpanzés i com reaccionen els primats a divisions desiguals de recompenses i com cooperen espontàniament, i en estudis per esbrinar si els elefants es reconeixen en miralls i si els bonobos orfes pateixen un trauma com el dels humans.