Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Equinoïdeus

Àrea Científica Línies de recerca Biostratigrafia i Paleobiogeografia del Tethys Equinoïdeus

Els estudis se centren principalment en els equinoïdeus de plataformes i conques del Cretaci superior.

Els principals jaciments en què es treballa estan situats als Prepirineus de Catalunya i Aragó (com per exemmple: Collades de Basturs, Barranc de Balluguera, Barranc de la Paúl a Villacarli), i a les Serralades Bètiques i Serra de Crevillent (com per exemple: Pantà Elx (Alacant) i a Cieza (Múrcia)), on s’estan estudiant els equinoïdeus de fàcies profundes del Cretaci superior i les províncies paleobiogeogràfiques.

També s’estan estudiant diversos jaciments del Sistema Central, on s’estudien els equinoïdeus del Cretaci superior (amb el Dr. M. Segura, UAH, Alcalá de Henares).

Existeix un projecte a Costa Rica (Carib), on s’estan estudiant els equinoïdeus del Cretaci superior amb la Dra. B. E. Buitrón (UNAM, Mèxic D.F.), el Dr. J. M. Pons (UAB, Bellaterra) i el Dr. Schmidt-Effing (Univ. de Marburg, Alemanya).

En el curs dels darrers anys s’han engegat treballs de camp al Cretaci de la regió de Dobruja (SE de Romania) tant del Sud (regió de Constança) com del Nord (conca de Babadag, prop de Tulcea), en col·laboració amb la Dra. Iuliana Laz?r de la Universitat de Bucarest.

Responsable del Museu d’aquesta línia de recerca: Jaume Gallemí

Articles més recents

 • Kroh, A., Lukeneder, A. & Gallemí, J., 2014. Absurdaster, a new genus of basal atelostomate from the Early Cretaceous of Europe and its phylogenetic position. Cretaceous Research, 48: 235-249.

 

Projectes de recerca

 • CGL2011-25581 Bioestratigrafía de rudistas en plataformas del Cretácico superior del Tethys

  Any
  2012
  Responsble
  Jaume Gallemí
  Finançament
  Ministerio de Ciencia e Innovación
  Durada
  4 anys

  Participants: Dr. Jaume Gallemí, personal Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad Autónoma de Chihuahua (Mèxic) i Universidad Nacional Autónoma de México (Mèxic).

  Objectius: Biostratigrafia i correlació dels sediments de plataforma soma del Cretaci superior del Tetis mitjançant rudistes i correlació amb altres macrofòssils i macroforaminífers.