Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Club dels llunàtics i llunàtiques

Parlarem de les malalties neurodegeneratives, les seves causes i la seva incidència en funció de diversos factors i, també, des d’un punt de vista de diferències de gènere. La ponent serà Mònica Povedano, cap de Neurofisiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Activitats Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Dates
Dijous 17 de març de 2022
Horari
De 18.30 a 20 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Públic adult
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal fer reserva prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".
Es permet un màxim de 3 places per reserva.
Aforament limitat.

Tertúlia: Les imperfeccions d’una màquina que creiem perfecta: el cervell.
Nova llum sobre les malalties neurològiques
 

En aquesta trobada tractarem les malalties neurodegeneratives, les seves causes i la seva incidència en funció del sexe i altres factors. Parlarem de les malalties “rares” del cervell (ELA i AME, especialment), i de les seves causes genètiques, medioambientals i culturals, així mateix com des d’un vessant de gènere (incidència i tractament en dones vs. homes).

Activitat en el marc de la Setmana Mundial del Cervell: del 14 al 20 de març 2022 se celebra internacionalment la setmana de conscienciació del cervell.

 

Ponent: Doctora Mónica Povedano, neurofisiòloga.

Cap de la secció de Neurofisiologia i coordinadora de la Unitat funcional de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Prestigiosa especialista, metge i investigadora neurocientífica, experta en malalties neurològiques rares, especialment l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica) i AME (Atrofia Muscular Espinal). Tutora de metges residents de l’Hospital de Bellvitge i professora a la Universitat de Barcelona (UB). Guardonada el 2017 pel Col•legi de Metges a l excel•lència professional i el 2020 per la Societat Espanyola de Neurologia per la recerca en malaltia de motoneurona.
La Unitat de Motoneurona és referent punter a Espanya i Europa. El grup centra la seva recerca en estudis epidemiològics, busca la relació entre factors ambientals i la malaltia, i cerca biomarcadors que ajudin a conèixer una malaltia que, a dia d’avui, es reconeix com a quadre sindròmic. Des del punt de vista clínic, el grup que la Dra. Povedano coordina lidera assajos clínics i forma part de la plataforma europea TRICALS.

 

.

Moderador: Jordi Serrallonga
Arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

Lloc: ens reunirem al vestíbul, davant de l’exposició (In)visibles i (o)cultes.

Observacions:

. Activitat dins del marc de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

. Us preguem que arribeu al Museu amb 10 minuts d’antelació al començament de l’activitat.


Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

El cicle del Club es fa el tercer dijous de cada mes.

Altres activitats

  • Des de 25-04-2024
  • Fins a 25-04-2024