Tertúlia: Goril·les i biberons. Una biòloga entre nadons primats
Parlarem sobre la criança dels grans mamífers al Zoo de Barcelona, en relació amb, la temàtica de l’exposició temporal del Museu, Bebès Animals.
A la natura no existeixen biberons. Entre els mamífers, les femelles nodreixen als seus petits gràcies a les seves mames. Ara bé, quan parlem d’espècies protegides i de cries que –havent perdut a la mare o mancades de la cura grupal adequada– queden fora de la lleva, moltes vegades és necessària la intervenció humana.
Com es preparen les científiques i tècnics que han d’adoptar el rol de mares fora de la seva espècie? Com actuen? Què és el que poden i no poden fer? S’ha avançat en aquest terreny? Per exemple, la Bibiana Martin, biòloga experta en comportament animal, durant força temps va treballar amb petits goril·les i d’altres primats. Ens explicarà la seva experiència i vivències personals al Club dels Llunàtics i Llunàtiques del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Jordi Serrallonga
Ponent: Bibiana Martín. Biòloga, comunicadora científica i cuidadora de grans mamífers al parc Zoològic de Barcelona.
És llicenciada en Biologia, amb el diploma d’estudis avançats del programa de doctorat “Els primats i l’origen de l’home” de la Universitat de Barcelona. Té un Màster Oficial Europeu en Primatologia i el títol d’Experta Universitària en Comunicació Científica de la Universitat de Vic.
Treballa al Parc Zoològic de Barcelona des de 1999, com a cuidadora d’animals salvatges. Al llarg de tots aquests anys, ha passat per diferents departaments, entre ells la Nurseria, un departament que avui en dia no existeix i que depenia de Veterinària. Actualment, és Cuidadora de grans mamífers (girafes, lleons, mangostes, hipopòtams, entre altres).
Ha impartit classes com a docent i conferenciant en cursos d’Etologia dirigits a estudiants i universitaris dins el departament d’Educació de la pròpia institució. Ha realitzat publicacions en el camp de l’etologia. Va desenvolupar tasques d’investigació a la Regió dels Tuxtlas (Veracruz, Mèxic), al 2003 i 2004, on va estudiar amb detall les relacions de les cries de mona udoladora amb altres membres del grup.
Més recentment, ha realitzat el documental amateur “Diàlegs entre quaderns” (2019)
Blog: rutaetologica.wordpress.com (2019)
Xarxes Socials: @mbibianam (Twitter)
.
.
Moderador: Jordi Serrallonga, és arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.
Lloc: Terrat Viu, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Us animem a venir-hi 15 minuts abans de la tertúlia per gaudir les vistes des del Terrat Viu.
Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.
El cicle del Club es fa el tercer dijous de cada mes.