El jove i brillant jardiner Meneer Chrome es trasllada fins a un remot lloc d’Anglaterra on viu Thomas Smithers amb la seva dona i la seva atractiva filla. Té l’encàrrec de convertir una finca abandonada en un luxós jardí. A mesura que el projecte va prenent forma i conviu amb la família Smithers, Chrome va coneixent els secrets i les mentides que adornen el seu encàrrec. El paradís que està construint és bellesa, plaer, ordre, poder… però al mateix temps es va convertint en caos, intriga, inquietud i mort. Una pel·lícula que ens recorda una altra de mítica, «El contracte del dibuixant», de Peter Greenaway i que comparteix amb ella molts dels seus pertorbadors i incòmodes ingredients.
Philippe Rousselot. 1997. Regne Unit. VOSC. 110′
Lloc: sala Laya, Filmoteca de Catalunya, pl. Salvador Seguí, 1-9 (Barcelona).
Informació pràctica i reserves
Més informació
Organitza: Filmoteca de Catalunya, Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona (AAJBB) i Nat-Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Patrocina: BOMARZO · Garden Tours
És aquesta, l’última sessió del V Cicle Cinema i Jardí “Paradís perdut“, que s’ha dut a terme a la Filmoteca de Catalunya.
“Les plantes són essencials en la vida de les persones, la relació amb elles no és només fisiològica per la nostra alimentació, sinó que també hi ha un component de sensibilitat, emoció i estimació.”
Pere Vives, president de l’AAJBB.
“Si per a un tango vint anys no és res, per al nostre cicle de cinema i jardí, cinc anys ja ens sembla tot un rècord de longevitat. Tornem, doncs, amb la mirada febril, a errar entre les ombres del cinema, mentre que fora, la primavera comença a esclatar en lluminós esplendor.
El «Paradís perdut» d’aquest any torna a bussejar en els nostres recurrents tòpics sobre el jardí. Lloc de trinxera, com en un «ram de cactus», espai de plaer i de lúdic caos en el cas de «The Party», tauler de joc d’intrigues i de poder amb «The Serpent’s Kiss», paradís a construir i guaridor de les ferides de la vida amb «This Beautiful Fantastic», verger a conservar i protegir de la constant depredació de l’ésser humà que ens relata «Margaret Mee i la flor de la lluna» o geografies construïdes amb les personalíssimes fantasies de dos personatges tan llunyans i, alhora, tan pròxims en la seva forma de fer, com les que ens narren els documentals sobre les vides d’Edward James i de Josep Pujiula, en “Garrell”.
Traspasseu el llindar del jardí secret, on dins hi trobareu totes aquestes narracions, i alguna altra si la vostra curiositat s’endinsa més enllà de les tanques vegetals i del que és òbviament visible i possible.
Et in arcadio ego”
Ignacio Somovilla, organitzador i coordinador del Cicle.