Saltar al contingut
Entrada Exposició Planeta Vida. Foto de Duccio Malagamba/museuciencies

Visita'ns El Museu Blau

Exposició de referència «Planeta Vida»

Plantejament museogràfic

La biografia de la Terra

La mostra inclou la projecció de recreacions fidedignes de com era la vida en cada període, basades en documentació científica en la qual han col·laborat activament els conservadors i documentalistes del Museu.

També hi ha diversos dispositius multimèdia, així com pantalles tàctils,  en els quals es recullen, com una notícia, els fets més significatius de cada període i amb els quals els visitants poden interactuar.

En resum hi trobaràs:

  • Sis grans projeccions on es recrea la vida existent en cada període
  • 25 pantalles interactives amb les principals “notícies” dels canvis geològics i els “invents” principals de la vida
  • 70 campanes amb roques i fòssils de la col·lecció del Museu, cadascuna de les quals explica una història dins de la història de la Terra

La Terra avui

El fons de les col·leccions, amb més de 4.500 peces, és el protagonista absolut d’aquest espai de 1.700 metres quadrats que ha donat prioritat a la divulgació visual i ha situat les explicacions dels continguts en interactius i audiovisuals. El discurs expositiu de cada àmbit de ‘La Terra avui’ s’ordena  mitjançant quatre recursos museogràfics –taules interactives, panells de classificació, vitrines amb materials de la col·lecció i mòduls d’aprofundiment– que ajuden a comprendre el món natural. Alguns d’aquests  elements, dotats de la tecnologia interactiva i audiovisual més moderna, proporcionen al visitant eines perquè pugui triar fins a quin nivell es vol endinsar en cada tema. D’aquesta manera, el Museu proposa un fil conductor clar i entenedor però alhora convida aquells que ho desitgin a observar les col·leccions amb la visió d’un científic. La disposició expositiva de ‘La Terra avui’ convida el visitant a fer un recorregut lliure escollint l’àmbit que més li pot interessar. Els elements museogràfics el guien a través del conjunt on trobarà dues zones de descans, una visual i una de sonora, situades en diferents punts del recinte i que li permetran fer un parèntesi en el recorregut.

Taules interactives

Són accessibles per a persones amb discapacitat visual i han estat produïdes com a recurs interactiu audiovisual. Permeten explorar els conceptes presentats en cada àmbit i aprofundir-hi. Per il·lustrar-los, el Museu posa a  l’abast del públic i sense barreres, objectes de la col·lecció com ara maquetes o rèpliques, i proposa una sinergia objecte -pantalla interactiva- visitant que, a partir del primer nivell d’interacció, permet aclarir els conceptes bàsics, tenir una visió científica i endinsar-se en el tema a través dels diferents nivells de lectura proposats.

Panells de classificació

A les àrees de fongs, microbis, plantes i animals, un panell presenta la classificació del grup i la seva relació filogenètica amb els altres. Diversos monitors mostren imatges reals de les espècies dels principals grups en què és classifiquen per tal de mostrar-ne la diversitat i la variabilitat.

Vitrines i taules vitrina

Les vitrines i taules vitrina mostren els espècimens de la col·lecció ordenats de forma lògica per tal d’explicar conceptes com ara : moure’s en un fluid, volar, animals en moviment, etc.

En el cas dels microbis, les taules vitrina il·lustren la diversitat d’aquests microorganismes, mentre que a l’àmbit dels fongs, en dues vitrines explica la relació dels fongs amb els humans i la seva diversitat, així com la gran varietat de bolets que hi ha a Catalunya.

Les plantes ens ensenyen com s’han diversificat per tal d’adaptar-se a tots els ambients i la vitrina de les algues mostra les diferents  maneres de conservar-les per poder-les estudiar. En el camp dels fòssils s’exposa una col·lecció de peces provinents de jaciments de Catalunya.

Les noves vitrines de l’exposició estan dotades dels sistemes més moderns de preservació, amb climatització automàtica per a les de zoologia i control d’humitat per a tota la resta.

Més a fons

Cada àmbit disposa d’un petit mòdul amb una pantalla que mostra un audiovisual en el qual un científic expert en el tema valora la importància i els usos de les col·leccions en els seus projectes de recerca i explica els projectes en curs:

  • Els fòssils i la recerca sobre l’evolució de la vida (Dr. Salvador Moyà, Institut Català de Paleontologia)
  • Elements de futur (Dr. Joan Carles Melgarejo, Facultat de Geologia, UB)
  • El llac i els estanyols de Banyoles (Dr. Ricard Guerrero, Institut d’Estudis Catalans)
  • Les col·leccions de bancs de fongs (Dra. Olga Genilloud, Fundación Medina)
  • Els bancs de germoplasma (Dr. Cèsar Blanché, Facultat de Farmàcia, UB)
  • La fauna subterrània (Dr. Xavier Bellés, Institut de Biologia Evolutiva, CSIC-UPF)