Saltar al contingut
Panoràmica del Jardí Botànic de Barcelona

Visita'ns El Jardí Botànic

Àrees del Jardí

El Jardí Botànic vol mostrar la gran similitud dels paisatges californians, xilens, sud-africans i australians amb els de la conca mediterrània mitjançant una àmplia representació d’espècies vegetals de clima mediterrani.

Seguint l’itinerari principal o endinsant-se per la capriciosa xarxa de camins es descobreixen les plantes més característiques dels principals paisatges vegetals mediterranis. Una observació acurada permet comprovar les similituds i les diferències que presenten i, alhora, descobrir alguns trets morfològics comuns a moltes plantes adaptades al clima mediterrani. Qualsevol època de l’any és bona per visitar el Jardí, però la seva vegetació respon a les condicions marcades pels cicles estacionals.

Visita virtual pel Jardí:

A l’estiu ofereix una imatge general d’aridesa i sequedat. Només els arbres amb arrels fondes poden disposar de l’aigua que els permet continuar la seva activitat. Els petits arbusts i les nombrosíssimes mates, dominants a les regions mediterrànies, es desprenen de branques i fulles per tal de reduir les pèrdues d’aigua. L’activitat només torna després de les primeres pluges de la tardor. Aleshores desperten nombroses bulboses, germinen les plantes anuals i, de moltes plantes arbustives, en broten noves fulles que els permetran aprofitar les pluges de l’hivern. La vegetació conforma un paisatge més verd i vigorós. L’hivern sol ser un període de repòs per a les parts aèries de les plantes a causa de les baixes temperatures, mentre que sota terra creixen les arrels esperant l’arribada de les pluges de la primavera. En aquesta darrera estació floreixen la major part de les plantes mediterrànies. El Jardí esdevé llavors un espectacle de colors que, a més, convida els animals a acostar-se a les plantes i a pol·linitzar-les.