Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Relacions biogeogràfiques del nord-oest d’Àfrica

Els casos particulars de les campanetes C. Kremeri i C. Occidentalis.

Institut Botànic de Barcelona Activitats Relacions biogeogràfiques del nord-oest d’Àfrica

Lloc
Institut Botànic de Barcelona
Dates
Dimecres 2 de novembre de 2016
Horari
A les 12 h
Durada
1 hora
Adreçat a
Experts
Tipus
Seminari
Preu
Activitat gratuïta
Informació i reserves
Demaneu Informació o proposeu nous temes per als seminaris a l'a/e dmunizpe@gmail.com

Títol del seminari: Relacions biogeogràfiques entre el nord-oest d’Àfrica i les àrees que l’envolten: el cas de les campanetes C. Kremeri i C. occidentalis.

Resum:

La regió mediterrània és coneguda per la seva biodiversitat vegetal amb una complexa història evolutiva. La zona del nord-oest d’Àfrica, per la seva posició única entre la Macaronèsia i el sud d’Europa, és probable que hagi jugat un paper important en l’aparició i el manteniment de la biodiversitat, però pocs estudis biogeogràfics s’han centrat en la seva flora. En el nostre projecte, s’estudia la història filogeogràfica d’un llinatge de dues campanetes que es distribueixen pel nord-oest d’Àfrica, pel sud de la península Ibèrica (Campanula kremeri) i per les illes Canàries (C. occidentalis) amb l’objectiu d’investigar les empremtes genètiques deixades pels fenòmens climàtics i paleogeogràfics ocorreguts en aquestes regions.

Per assolir els nostres propòsits, vam reconstruir la història biogeogràfica del grup Azorina (Campanula) per tal de proporcionar una base filogenètica al nostre llinatge. A continuació, vam determinar els patrons filogeogràfics de C. kremeri i C. occidentalis utilitzant dades de seqüenciació i d’AFLP, juntament amb anàlisis de modelització de nínxol, per comprendre els patrons de biodiversitat actuals. Els nostres resultats remarquen la importància del paper dels massissos magrebins com a font i refugi de variabilitat genètica. Per contra, les poblacions ibèriques i canàries exhibeixen valors considerablement més baixos de diversitat genètica, els quals suggereixen esdeveniments de colonització relativament recents.

Ponent: Sara García Aloy, investigadora de l’Institut Botànic de Barcelona.

Lloc: Sala Salvador, de l’Institut Botànic de Barcelona

2016-11-02_seminari_biogeografia_nord-oest_africa_interior

Organitza: Institut Botànic de Barcelona

Altres activitats

  • Des de 19-04-2024
  • Fins a 19-04-2024